x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Margaret Chan, directoarea OMS: Virusul gripei porcine este "subtil şi viclean"

Margaret Chan, directoarea OMS: Virusul gripei porcine este "subtil şi viclean"

22 Mai 2009   •   00:00

Virusul A(H1N1) al gripei porcine este "subtil şi viclean" şi va fi, fără îndoială, mult mai virulent în ţările sărace din emisfera sudică, a avertizat vineri directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.



"Acesta este un virus subtil, viclean, care nu avertizează în legătură cu prezenţa sa sau că a ajuns într-o altă ţară, producând o explozie neaşteptată a numărului de pacienţi care caută îngrijiri medicale sau care au nevoie de spitalizare", a comentat directoarea generală, Margaret Chan, în faţa reprezentanţilor celor 193 de ţări membre ale OMS, reuniţi la Geneva în cadrul Adunării anuale.

"Ţările, în special cele din regiunile în curs de dezvoltare, unde populaţiile sunt mai vulnerabile, trebuie să se pregătească pentru a descoperi mai multe cazuri severe decât cele constatate în prezent", a avertizat doctorul Chan.

Directoarea generală a OMS a atras atenţia, de asemenea, că "sezonul de iarnă actual (din emisfera sudică) oferă viruşilor gripali ocazia de a se amesteca şi de a-şi schimba materialul genetic într-un mod imprevizibil".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că cea mai mare parte a ţărilor în curs de dezvoltare nu posedă nici măcar mijloacele de diagnostic pentru gripa sezonieră, cu atât mai puţin pentru gripa porcină A(H1N1).

"Este evident, ceea ce ne îngrijorează, că cea mai mare a ţărilor în curs de dezvoltare nu au creat un sistem prin care să ne anunţe măcar că gripa H1N1 a ajuns acolo", potrivit lui Ties Boerma, directorul Serviciului de Statistici de Sănătate al OMS.

"Există, deci, încă o mare gaură neagră. Noi lucrăm cu partenerii noştri pentru a o diminua, dar este de parcurs o cale foarte lungă", a adăugat acesta.

"Soliditatea sistemului de sănătate al unei ţări este cea care va face diferenţa" între o simplă maladie şi o epidemie care pune în joc viaţa bolnavilor, a subliniat Chan, care a încheiat vineri o săptămână de lucrări ale Adunării OMS, lucrări dominate de ameninţarea pandemiei de gripă porcină A(H1N1).

Directoarea OMS a făcut un apel la ţările membre ale Organizaţiei să adapteze dispozitivul lor la circumstanţe, deoarece "cele mai bine elaborate planuri trebuie să fie fluide şi flexibile atunci când apare un vius şi începe să schimbe regulile jocului".
Mediafax

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă