x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentul care blochează nicotina

Medicamentul care blochează nicotina

29 Mai 2007   •   00:00

Tabagismul este implicat in toate bolile respiratorii şi reprezintă un factor de risc major inclusiv pentru afecţiunile cardiovasculare, avertizează prof. dr Florin Mihălţeanu, preşedintele Societăţii impotriva Fumatului şi al Societăţii de Pneumologie,

şi prof dr Doina Dimulescu, şeful Secţiei Cardiologie, Spitalul Elias. Potrivit specialiştilor, beneficiile renunţării la fumat se văd intr-un timp foarte scurt. Problema este că, deşi peste 60% dintre fumători doresc să abandoneze acest viciu, doar 3% dintre aceştia reuşesc să renunţe la fumat fără nici un ajutor.

Soluţia care măreşte şansele de a scăpa de viciu o reprezintă un tratament modern asociat cu consilierea oferită de un specialist. Recent, in farmacii a intrat cel mai nou tratament, vareniclina (Champix), conceput special pentru persoanele decise să scape de ţigară. Comparativ cu alte medicamente, acesta acţionează asupra unui receptor din creier, blocănd acţiunea nicotinei.

Specialiştii avertizează că rata de succes a tratamentului creşte dacă intre fumător şi specialist se creează o echipă. Medicamentul se obţine doar cu reţetă prescrisă fie de medicul specialist, fie de medicul de familie şi deocamdată nu este inclus pe lista "compensatelor" . Medicamentul se administrează cel puţin trei luni, pe baza unei scheme indicate de specialist.

×
Subiecte în articol: tabagism