x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ministerul Sănătăţii: Memoriul persoanelor suferinde de diabet

Ministerul Sănătăţii: Memoriul persoanelor suferinde de diabet

31 Mar 2009   •   00:00

La a II-a Conferinţă Naţională Pentru Persoanele cu Diabet şi Educatorii în Diabet a fost făcută o analiză a problemelor cu care se confruntă persoanele cu această boală.



Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România adresează Ministerului Sănătăţii un memoriu cu problemele considerate prioritare şi care rezolvate ar putea stăvili creşterea alarmantă a numărului de cazuri noi de diabet şi s-ar materializa în măsuri de prevenţie a acestei boli.

1)
Introducerea în nomenclatorul de ocupaţii a titulaturii de asistent medical educator în diabet.

2)Testele pentru automonitorizare să fie prescrise de medicul diabetolog în funcţie de numărul prizelor de insulină administrate zilnic şi al persoanelor tratate cu antidiabetice orale, la recomandarea specialistului.

3)Finanţarea din partea MS a programelor pentru educaţie terapeutică, informare, consiliere, efectuate de ONG-uri pentru pacienţi diabetici.

4)Modificare legislativă prin care educaţia terapeutică să se realizeze şi în alte locuri decât în unităţile sanitare.

5)Menţinerea gratuităţii medicamentelor necesare tratamentului diabetului în cadrul programului naţional, precum şi a testelor de automonitorizare.

6)Acordarea pompelor de insulină prin centrele de diabet judeţene, şi nu la un singur centru de diabet pe ţară. Elaborarea criteriilor pentru acordarea pompelor de insulină.

7)Acordarea gradului de handicap grav cu asistent personal pentru copilul cu diabet până la dobândirea capacităţii restrânse de exerciţiu (14 ani).

8)Comisia de Evaluare a persoanelor adulte cu handicap va ţine cont obligatoriu de recomandarea comisiei anterioare (Comisia pentru Protecţia Copilului).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă