x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Minunăţia din şold

Minunăţia din şold

de Florin Condurateanu    |    10 Oct 2011   •   21:00

Soldul il doare pe om mult mai chinuitor decat durerile de la genunchi, de la umar, de la cot. Artroza care nu iarta pe nimeni, fiind­ca se deterioreaza articulatiile prin uzura, prin trecerea anilor, aduce asemenea stricaciuni in sold incat cartilajul nu mai im­piedica frecarile si se ajunge la frecarea os pe os. Mai pacalesti durerea la umar sau la genunchi, iti ridici cu mana genunchiul punandu-l picior peste picior, te servesti de mana cealalta fata de umarul beteag, dar la sold n-ai cum evita durerile. Orice pas pune in lucrare soldul si ce te faci cand acolo ar­ti­culatia este vraiste.

De fapt, si protezele de sold au pasit cel mai repede spre per­fec­tionari fata de celelalte pro­teze de articulatii. Proteza de sold re­zis­ta mai mult timp decat proteza de ge­nunchi sau cea de umar ori glezna. Si te­hnicile chirurgicale de implantare a unei proteze de sold au evoluat si s-au modernizat cel mai accentuat. Atat de bine il servesc protezele pe om incat cu o proteza de sold fostul bolnav de coxartroza poate urca pe munte, juca tenis si duce o viata absolut normala. Proteza de sold trebuie sa fie corespunzatoare din doua puncte de vedere: sa asigure confortul pacientului si sa tina cont de raportul cost-eficienta. De regula nu se pune o proteza de mare per­fec­ti­u­ne dupa o tehnologie de varf unui varstnic, care din pricina altor boli asociate abia se misca prin casa. Varstnicului i se pune o proteza de categorie medie cu care isi face treaba si care dureaza relativ putinii ani ce-i are de trait. In schimb, unui tanar i se alege o proteza de generatie noua, foarte performanta, care are si o viata mai lunga. Profesorul Andrei Firica, cel care a infiintat

Clinica de Ortopedie de la Spitalul Colentina, a facut mai multe operatii decat autorul brevetului mondial pentru cea mai moderna implantare de proteza.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei