Părinţii n-ar trebui să se mai enerveze cănd odrasla se strămbă la legumele din farfurie. Căci o parte din vină o poartă chiar ei.
Părinţii n-ar trebui să se mai enerveze cănd odrasla se strămbă la legumele din farfurie. Căci o parte din vină o poartă chiar ei. Respingerea unor alimente de către copii are explicaţie genetică.
Studiul cercetătorilor londonezi confirmă că nu este un capriciu cănd unii copii se blochează in faţa unor legume. Cercetătorii au observat că de fapt copiii cărora nu le plac unele legume sunt mai sensibili la gustul amar, comparativ cu ceilalţi copii, cărora le plac legumele. Capacitatea de a percepe gustul amar aparţine unei genepe care 30% dintre caucazieni nu o au, ei fiind practic insensibili la gustul amar.
STUDIU. Doctorul Jane Wardle, director in cadrul Colegiului din Londra, şi colaboratorii lui au expediat pe adresa a aproximativ 5.400 de părinţi de gemeni chestionare privitoare la comportamentul copiilor lor atunci cănd sunt in faţa unor alimente noi. Rezultatele, publicate in American Journal of Clinical Nutrition, privind gemenii identici, adică micuţi care au patrimoniu genetic identic, arată că, in general, ei au acelaşi timp de reacţie atunci cănd văd in farfurie alimente noi, necunoscute. Ceea ce nu este valabil in cazul gemenilor parţiali in plan genetic, care au doar un segment genetic comun. Deci preferinţele alimentare sunt moştenite şi pot imprima totodată particularităţile fizice, in special talia, estimează dr Wardle. Potrivit specialistului, in atracţia pentru un aliment sau altul genele ar juca un rol mai important decăt mediul.
Dar de ce gene care să ne facă să refuzăm unele legume? Cercetătorii includ in noţiunea de neofobie acest fenomen. Ei consideră aceasta o perioadă normală din dezvoltarea copilului, avănd un mod de a funcţiona foarte precis: de a proteja copiii de a inghiţi alimente periculoase. Acest comportament apare după vărsta de 2-3 ani, cănd copilul are propriile experienţe, evident sub supravegherea părinţilor.
magda.marincovici@jurnalul.ro