x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Molecula care provoaca boli de inima

Molecula care provoaca boli de inima

01 Mar 2005   •   00:00

Cercetatorii pot explica de ce hamburgerii, pizza, cartofii prajiti si alte produse fast-food sunt daunatoare sanatatii. Ei au descoperit o molecula care transforma grasimile din aceste alimente in colesterol "rau" (LDL), cel care se depune pe arterele noastre si cauzeaza boli de inima.

STELUTA INDREI

ATENTIE! Daca mancam prea multi hamburgeri, ne putem imbolnavi de inima
EXPLICATIE. Molecula, denumita PGC-1 beta, joaca un rol important in functionarea ficatului, potrivit unui studiu publicat in revista medicala Cell si realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard. Cardiologii considera grasimile saturate si acizii grasi din alimente veritabile crime impotriva ficatului. Cand acestea ajung in ficat, PGC-1 beta determina celulele hepatice sa produca colesterol "rau".

"Studiul ne ajuta in obtinerea unor noi medicamente pentru reducerea colesterolului. De asemenea, este un mijloc de a intelege mai bine de ce unele alimente au efecte mai periculoase decat altele", sustine Bruce Spiegelman, profesor la Universitatea de Medicina Harvard.

Desi cercetatorii stiu de mult timp ce alimente ne afecteaza sanatatea, ei nu puteau explica mecanismul prin care grasimile saturate actioneaza. Descoperind rolul moleculei PGC-1 beta, cercetatorii si-au dat seama ca acesta a aparut o data cu epoca fast-food in care traim. Ea a evoluat pe masura ce hrana noastra a devenit mai putin naturala.

Profesorul Spiegelman spune ca acest studiu nu este un indemn pentru a evita restaurantele fast-food. Contrar a ceea ce suntem tentati sa credem, este posibil sa mancam echilibrat si in astfel de restaurante, cu conditia sa nu luam masa acolo in fiecare zi si sa alegem anumite alimente. Combinatia hamburger, cartofi prajiti, bauturi carbogazoase, inghetata sau produse de patiserie nu este recomandata. In schimb, un sandvis simplu, o salata asortata, un fruct sau un iaurt si apa minerala sunt chiar acceptabile.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă