x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei MS încalcă programul obligatoriu de vaccinări

MS încalcă programul obligatoriu de vaccinări

de Magda Marincovici    |    20 Apr 2010   •   00:00
MS încalcă programul obligatoriu de vaccinări
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Nou-născuţii nu mai sunt vaccinaţi contra tuberculozei, deoarece Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri. Astfel, Ministerul Sănătăţii este primul care încalcă programul naţional de vaccinări obligatorii.



Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras la începutul lunii februarie autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor şi a tuturor produselor injectabile ale Institutului Cantacuzino. Motivul: nerespectarea regulilor de bună practică de producţie (GMP - Good Manufacturing Practice).

La termenul scadent, respectiv 15 aprilie, ANM a constatat că, în continuare, linia de producţie a vaccinurilor nu este la standarde europene şi ca urmare ministrul Sănătăţii rezolvă rapid problema anunţând, chiar în 16 aprilie, demiterea conducerii Institutului Cantacuzino.

Rezultatul: din luna februarie, în România, nou-născuţii nu mai sunt vaccinaţi contra tuberculozei. Consecinţele sunt dramatice, în condiţiile în care tuberculoza merge mână în mână cu sărăcia. Iar ţara noastră se plasează pe locuri fruntaşe în Europa în privinţa incidenţei TBC-ului, dar şi a sărăciei. Astfel, zeci de mii de bebeluşi nu mai sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei, deşi acest vaccin (BGC) face parte din programul naţional de imunizări, care este obligatoriu.

Dar vaccinul nu se găseşte nici în farmacii, aşa că părinţii nu pot face rost de el nici contracost. În acest moment, nu se pot evalua în bani consecinţele nevaccinării contra TBC, dar cu certitudine ele le vor depăşi cu mult pe cele ale unei investiţii şi a unui plan riguros de modernizare a liniei de producţie a vaccinurilor la Cantacuzino. Motive serioase care fac şi mai surprinzătoare decizia Ministerului Sănătăţii, care nu numai că este primul care facilitează încălcarea programului de vaccinări obligatorii, dar care îşi limitează implicarea în rezolvarea unei probleme de sănătate publică la numirea unui alt director în fruntea Institutului Cantacuzino.


Fără medici, fără bani
Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş şi-a redus la jumătate activitatea, din cauza lipsei personalului şi a bugetului insuficient. Astfel, de la o zi la alta, se lungesc listele cu pacienţii care aşteaptă un transplant de inimă sau pentru alte intervenţii chirurgicale. De asemenea, sunt în pericol nou-născuţii cu malformaţii cardiace, care nu mai pot fi operaţi, deşi la Târgu-Mureş este singura clinică de acest gen din ţară.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă