x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Noi terapii în cancerul pancreasului

Noi terapii în cancerul pancreasului

de Magda Marincovici    |    27 Feb 2011   •   17:11
Noi terapii în cancerul pancreasului
Sursa foto: /Thinkstock
153913-101738580.jpgNew England Journal of Medicine prezintă două medicamente care ar putea încetini apariţia complicaţiilor în cazul pacienţilor cu cancer de pancreas.

Cancerul de pancreas este o boală severă şi  dificil de ţinut sub control. În plus, în prezent, medicii au un număr restrâns de opţiuni terapeutice. În acest sens, publicaţia de specialitate New England Journal of Medicine prezintă două medicamente care ar putea să încetinească apariţia complicaţiilor şi a deceselor.

De mai mulţi ani se încearcă punerea la punct a unor noi molecule care să stopeze evoluţia acestui cancer. Iată că două molecule, iniţial concepute pentru a trata cancerul renal, ar putea să contribuie la îm­bu­nătăţirea duratei de supravieţuire a pacienţilor şi, implicit, ţinerea sub control a bolii. Sunitinib, una dintre ele, creşte cu doi ani durata de supra­vie­ţu­ire, fără evoluţia bolii.

În acest sens, profesorul Raymond Eric, de la Spitalul Beaujon (Clichy, Franţa),  şi echipa sa au selectat 171 de pacienţi cu cancer al pancreasului în formă avansată, când speranţa medie de viaţă este de aproximativ doi ani. Unii dintre pacienţi au urmat tratament cu acest medicament sub formă de gelule, alţii, placebo. Obiectivul studiului este de a compara durata de supravieţuire fără complicaţii notabile ale bolii şi răspunsul la acest medicament. Studiul a fost întrerupt înainte de termen, deoarece argumentele asupra eficienţei medicamentului sunt evidente: 25% dintre pacienţi placebo au decedat, comparativ cu 10% dintre pacienţii aflaţi în tratament cu sunitinib.

Datele acestui studiu mai indică şi faptul că durata medie de supravieţuire fără evoluţia bolii era de aproape 12 luni în grupul sub noua terapie, compa­rativ cu doar 5,5 luni în grupul placebo. Medicamentul blochează o anumită moleculă – botezată mTOR – implicată în apariţia celulelor maligne, inclusiv în angiogeneză (formarea de vase noi de sânge care alimentează tumorile canceroase). Efectele secundare asociate noului medicament nu au fost considerate grave – diaree, vomă, oboseală. Totuşi, la 12% dintre pacienţi a fost depistată o scădere a globulelor albe (neutropenie), aparent fără consecinţe severe.

Medicamentul este deja folosit în tratamentul cancerului renal şi ar putea fi o soluţie în stoparea evoluţiei cancerului de pancreas. Cu o condiţie: efectele secundare să fie suficient de controlabile. Everolimus este un alt medicament care permite prelungirea su­pra­vie­ţu­i­rii bolnavului cu cancer de pancreas.

Oncologul american James Yao şi echipa sa au testat medicamentul folosit în mod curent în cancerul renal pe un lot de 410 pacienţi. Rezultatele sunt comparabile cu cele obţinute în cazul administrării sunitinib. La 64% dintre pacienţii care au luat everolimus s-au înregistrat stomatite, erupţii cutanate, diaree sau oboseală, anemie şi/sau scăderea glicemiei, fără a impune întreruperea tratamentului. Cele două medicamente măresc speranţa de viaţă, stopează evoluţia bolii, dar necesită încă teste pentru a avea certitudini în pri­vinţa stăpânirii efectelor secundare.

Pancreasul este o glandă situată în apropierea stomacului, cu rol esenţial în procesul digestiei şi al nivelului zahărului în sânge. Cancerul de pancreas este mai rar, dar printre cele mai severe. Statisticile indică o frec­venţă mai mare a acestei boli la băr­baţi, în special fumători şi su­pra­ponderali. După diagnosticare, acest can­cer evoluează rapid, de regulă de­cesul înregistrându-se în următorii cel mult cinci ani.

×