x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu lasa insomnia sa-ti strice vacanta

Nu lasa insomnia sa-ti strice vacanta

09 Aug 2004   •   00:00

Concediul poate fi compromis din cauza insomniei. Asa ca profita de aceasta perioada mai linistita din viata ta si adopta cateva masuri care te vor ajuta sa dormi mai bine.

STELUTA INDREI

Exista multe motive pentru care nu poti dormi: cosmarurile, apneea nocturna, dar principala tulburare a somnului la adulti ramane insomnia. Daca, pentru cazurile grave, medicamentele sunt singurele remedii, un mod de viata ordonat te poate face sa dormi mai bine.

"Se spune ca batalia devine mai usoara dupa ce ti-ai privit in fata dusmanul si l-ai cunoscut mai bine. De aceea voi incepe prin a va spune ca specialistii definesc insomnia ca fiind incapacitatea cronica de a dormi, in ciuda conditiilor adecvate. Fiind vorba despre vacanta, ma voi referi numai la insomnia situationala, tranzitorie, care apare la oamenii asa-zisi sanatosi", spune medicul neurolog Coralia Moroianu de la Institutul de boli cerebrovasculare "Prof. dr. Vlad Voiculescu". De retinut ca pacientii care sufera de o boala oarecare psihiatrica sau medicala trebuie sa se adreseze neaparat unui medic.

SIMPTOME. Cel mai adesea, insomnia se manifesta prin faptul ca nu puteti adormi oricat de multe oi ati numara. Altii se trezesc prea devreme si nu mai pot adormi la loc. In orice caz, tot insomnie se cheama.

CAUZE. Insomnia apare uneori din cauza propriilor ganduri si griji. "Ele merg cu dumneavoastra si in vacanta, daca nu depuneti un efort sa le lasati acasa. Astfel, cei anxiosi vor adormi tarziu, cei cu tendinte depresive se vor trezi cu noaptea-n cap, nervosi ca nu pot dormi nici cand ar avea voie sa o faca. De asemenea, oboseala excesiva face ca somnul sa fie agitat, iar la trezire sa va simtiti mai obositi", explica medicul Coralia Moroianu.

Mai exista situatia in care unele persoane sufera de insomnie cand in vacanta isi schimba patul si ambientul.

REMEDII. Potrivit medicului Coralia Moroianu, "activitatea fizica este benefica, dar nu inainte de culcare. Pe de alta parte, sedentarismul prelungit, mesele bogate, somnul de dupa-amiaza, uitatul la televizor inainte de culcare va pot tine treaz in prima parte a noptii".

Pentru a dormi bine trebuie sa evitati situatiile enumerate, sa va faceti un program echilibrat, cu miscare in aer liber in timpul zilei, cu cina cel tarziu la ora 20:00, fara excese de orice fel.

Este bine sa va treziti si sa va culcati in fiecare zi la aceleasi ore. De asemenea, o baie calda va poate relaxa inainte de culcare si va poate favoriza un somn odihnitor. Specialistii spun ca organismul uman este proiectat sa doarma atat cat ii trebuie. De aceea nu considerati insomnia o catastrofa pentru vacanta.

EVITATI CAFEAUA SI ALCOOLUL

Cine nu profita de vacanta pentru a sta pana tarziu la o masa cu prietenii, cu ceva alcool si tigari, eventual cafea? "Ei bine, ar trebui sa stiti ca somnul cu adevarat odihnitor este cel de pana la miezul noptii, si daca il ratati nu va veti simti refacut nici daca dormiti pana la pranz", avertizeaza dr. Coralia Moroianu. Asadar, oricat de tentant ar suna, evitati alcoolul, cafeaua si tigarile. Un ultim sfat este cel referitor la medicamentele pentru somn. "Nu luati medicamente fara indicatia medicului! Au efecte pe care nu le veti putea controla si care va vor complica viata."

AVERTISMENT

"Gandurile si grijile merg cu dumneavoastra si in vacanta, daca nu depuneti un efort sa le lasati acasa" - Coralia Moroianu, medic neurolog la Institutul de boli cerebrovasculare "Prof. dr. Vlad Voiculescu".
×