x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu luati pastile dupa ureche!

Nu luati pastile dupa ureche!

27 Feb 2005   •   00:00

Multi iau medicamente contra durerilor de cap fara avizul medicului. Daca durerile de cap sunt rare sau daca iei o pastila pana ajungi la medic, nu este nici o problema. Important este sa nu neglijezi migrenele si sa nu continui sa iei medicamente dupa ureche.

STELUTA INDREI

RISC. Administrarea de medicamente fara avizul medicului este periculoasa pentru sanatate
Pacientii care sufera din cauza durerilor de cap recurg frecvent la automedicatie. Astfel, ei risca inmultirea crizelor de migrena si aparitia unor efecte secundare serioase. Mai mult decat atat, migrena poate deveni cronica sau poate ascunde o alta boala care are printre simptome durerea de cap. Tocmai de aceea, specialistii va sfatuiesc sa nu va ingrijiti singuri. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 50% din persoanele care sufera de migrena nu au consultat niciodata medicul pentru aceasta problema. Iar restul fie consulta mai multi medici pentru ca nu au incredere intr-un singur diagnostic, fie intrerup tratamentul dupa cateva luni.

STATISTICI. Doar 3% din pacienti beneficiaza de un tratament corect impotriva durerilor de cap. Aceasta situatie explica frecventa automedicatiei in aceasta patologie. Studiile arata ca opt persoane din zece isi trateaza singure migrenele.

MEDICAMENTE. Cele mai frecvente medicamente utilizate in acest scop sunt aspirina, paracetamolul, ibuprofenul, antiinflamatoarele nesteroidiene etc. Abuzul de aspirina sau de antiinflamatoare poate provoca grave hemoragii digestive. De asemenea, este posibil ca administrarea in exces a paracetamolului sa duca la probleme hepatice. Alte efecte secundare ale medicamentelor luate fara reteta constau in tulburari de circulatie periferica, depresii sau boli de inima. Si asta nu este tot! Automedicatia prin care se urmareste calmarea durerilor poate masca simptomele altei boli, ceea ce intarzie stabilirea adevaratului diagnostic. De exemplu, migrenele pot aparea in cazul unor boli oftalmologice. Tulburarile de vedere si miopia puternica se manifesta prin dureri de cap. Mai grav este cand acestea se afla la originea unui accident vascular cerebral sau a unei tumori.

Fiecare durere de cap este diferita, de aceea nu exista un tratament standard in acest caz. Reteta ideala este sa consultati medicul neurolog. Este singura persoana abilitata sa stabileasca diagnosticul si tratamentul corect. La ora actuala exista tratamente moderne, iar crizele de migrena nu mai sunt o fatalitate.

DURERI DE CAP
Societatea Internationala a Migrenei (International Headache Society) a efectuat un studiu la nivel mondial in urma caruia s-a descoperit ca 12% din populatie sufera din cauza durerilor de cap. Cele mai afectate sunt femeile cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani. Avand in vedere ca anual se acorda 18 milioane de zile de concediu medical pentru suferinzii de migrena, autorii studiului spun ca aceasta maladie este o problema de sanatate publica. Ei au estimat costul anual al absenteismului cauzat de durerile de cap la aproximativ 230 de euro pentru fiecare pacient. Pe parcursul unei perioade de 3 luni, 20% din cei cu migrena lipsesc de la serviciu doua zile.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă