x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ochiul chinuit

20 Apr 2005   •   00:00

Care mai sunt cauzele de inflamatii in zona ochilor? Lamureste subiectul profesor doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice.



  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Uneori apar inflamatii la globul ocular si daca devine galbena conjunctiva, omul este suspect de icter. Alta inflamatie se manifesta printr-un nodul in unghiul extern al ochiului, spre tampla. Aceasta episclerita de regula este expresia unei tuberculoze. Un alt caz este inflamatia conjunctivala cronica, unii oameni au mereu ochii rosii. La ei este vorba de o constitutie mai aparte, cu vase mai dilatate. Nu e bine ca acesti oameni sa foloseasca asa-zisele picaturi de albit, picaturi ce produc vaso-constructie. Vasele dilatate pot anunta un obstacol care preseaza pe reteaua vasculara a ochilor. Aceste fenomene se inregistreaza si in glaucoamele de diferite categorii, caci se face simtita o presiune crescuta pe vasele ochilor. La alti pacienti se remarca ochii bulbucati, medicina numind asta exoftalmie.

    Ochii bulbucati pot marca inceputul unei boli Basedov si tratamentul este endocrinologic. Exoftalmia poate fi provocata si de o tumora. Daca ochii bulbucati se asociaza cu inflamatii si cu o miscare lenta a globilor, poate fi vorba de o celulita orbitala, o infectie considerata mare urgenta. Ochii rosii, chinuiti ai unor oameni inseamna ca ei au nevoie de ochelari si nu poarta, ochii lor se chinuiesc sa faca fata, obosind in procesul continuu de adaptare. Ochii obositi dau semnalul si ca dioptriile nu mai sunt cele potrivite. In acest sezon apar si alergii care se trateaza cu picaturi si unguente oftalmice cu cortizon, dar si cu antialergice luate pe cale orala. Uveitele, iridociclitele si iritele, adica inflamatiile in interiorul ochilor, pot fi generate si de boli reumatismale. Profesor Monica Pop recomanda si un tratament alcatuit de ea pentru a creste imunitatea si a preintampina recidivele cu inflamatii in zona ochilor.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ochii