x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ochiul leneş rămăne fără vedere

Ochiul leneş rămăne fără vedere

25 Sep 2007   •   00:00

Utilizarea in egală măsură a ambilor ochi incă de la naştere asigură dezvoltarea normală a vederii. Ambliopia, denumită şi "boala ochiului leneş", apare de obicei cănd un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier să se dezvolte corespunzător.

Utilizarea in egală măsură a ambilor ochi incă de la naştere asigură dezvoltarea normală a vederii. Ambliopia, denumită şi "boala ochiului leneş", apare de obicei cănd un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier să se dezvolte corespunzător. Copiii pot dezvolta ambliopie incă de la naştere, pănă la vărsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme şi percepe numai imaginile de la ochiul sănătos. Este o reacţie inconştientă şi inexplicabilă a creierului, pe care copilul nu o poate controla.

Există mai multe forme de ambliopii, dar cele mai frecvente sunt ambliopiile insoţite de vicii de refracţie (miopia, hipermetropia şi astigmatismul) sau de strabism. Explică toate acestea profesorul doctor Monica Pop, directorul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice.

Â

Vicii de refracţie şi strabism

"Viciile de refracţie care dau frecvent ambliopie sunt hipermetropia şi astigmatismul. Mai rar, şi miopia, dacă este foarte mare, poate duce la ambliopie. Există copii care se nasc cu un viciu de refracţie la un singur ochi, dar nu au nici o modificare a infăţişării sau a comportamentului. In aceste cazuri, ambliopia este complet asimptomatică. Copilul arată absolut perfect, iar părinţii nu-şi pot da seama că are o problemă de vedere. Deşi micuţul nu vede bine cu un ochi, el nu dă nici un semn, pentru că aşa descoperă viaţa. El nu se apropie de televizor, nu citeşte ducănd cartea aproape, nu face nimic care l-ar putea duce pe părinte cu găndul că ar avea o problemă de vedere. Singura posibilitate de a descoperi ambliopia este efectuarea unui consult oftalmologic la vărsta de 3 ani", atrage atenţia prof. dr Monica Pop. Dacă părintele nu duce copilul la oftalmolog, creierul micuţului cu ambliopie incepe să elimine vederea de la ochiul respectiv. Iar scăderea vederii este ireversibilă. Copiii cu ambliopie dată de strabism ajung mai frecvent la oftalmolog, părinţii observănd aspectul inestetic al ochilor. Pentru că in strabism unul dintre ochi deviază sau fuge de la axa lui.

Â

Â

LEZIUNI. Ambliopia organică se manifestă prin lipsa vederii sau prin scăderea acuităţii vizuale din cauza unor leziuni organice: atrofie optică, leziune maculară, cataractă congenitală, tumoră intraoculară. Aceste ambliopii organice sunt de obicei ireversibile. Doar ambliopia provocată de cataractă congenitală se poate ameliora, dar cu condiţia ca micuţul să fie operat la naştere. Dacă se intărzie operaţia, pierderea vederii este definitivă.

Â

Â

Sfatul medicului

Atăt ambliopia din viciile de refracţie, căt şi cea din strabism se pot recupera numai pănă la vărsta de 6 ani. "După această vărstă, orice fel de incercare de recuperare a vederii este inutilă, iar copilul respectiv va rămăne cu un handicap vizual definitiv", avertizează prof. dr Monica Pop. Ochi ambliop inseamnă un ochi la care nu se mai poate recupera prin nici o metodă vederea pierdută pănă la 6 ani. Adică ochiul respectiv nu mai vede nici cu ochelari, nici cu operaţie, nici cu medicamente. Dacă ambliopia nu este descoperită din vreme şi nu se face reeducarea vederii pănă la 6 ani, pierderea vederii este ireversibilă. Ambliopia descoperită la vărsta de 3-4 ani poate fi vindecată complet prin reeducarea vederii. Aceasta este făcută de părinţi, cu multă răbdare, după schema oftalmologului, prin exerciţii recomandate de specialist şi prin acoperirea discontinuă a ochiului "bun" cu o lentilă opacă pentru a forţa ochiul leneş să vadă.

×
Subiecte în articol: ochi vederii oftalmologie ambliopia