x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS luptă contra alcoolismului juvenil

OMS luptă contra alcoolismului juvenil

de Magda Marincovici    |    26 Mai 2010   •   00:00
OMS luptă contra alcoolismului juvenil

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a adoptat recent, după mai mulţi ani de tergiversări, o strategie vizând abuzul de alcool în cazul tinerilor. Strategia vizează în special piaţa publicităţii alcoolului şi este considerată o mare realizare, fiind votată în unanimitate de cele 193 de state membre ale OMS.



Şi în urmă cu doi ani acest subiect se afla printre temele de discuţie. Subiectul, extrem de delicat, a declanşat vii, dar ineficiente dezbateri. ONG-urile au denunţat, la momentul respectiv, presiunile exercitate de companiile multinaţionale din acest sector, temându-se de un eventual document, care după modelul binecunoscut al luptei contra tabagismului să compromită acţiunile lor.

Totuşi, de această dată, potrivit experţilor, conştientizarea gravelor consecinţe socio-economice ale acestui flagel - alcoolismul juvenil - a determinat poziţia unanimă a ţărilor membre OMS. În acest sens, OMS propune o serie de măsuri: înăsprirea legilor, respectiv sancţiuni severe, cu scopul de a reduce consumul de alcool la volan, de a limita fabricarea ilicită de băuturi alcoolice, stabilindu-se reguli clare de vânzare a acestor produse.

Strategia antialcoolism îşi propune, de asemenea, să atace în două puncte sensibile: preţul şi publicitatea. De altfel, publicitatea s-a dovedit, în mod special, dăunătoare pentru tineri, deoarece ea apelează la noi metode, printre care e-mail-ul, SMS-uri şi forumuri sociale pe internet, avertizează OMS. Marketingul face, de asemenea, apel la tehnici de publicitate şi de promovare din ce în ce mai elaborate, care asociază în mod special mărcile de alcool cu activităţi sportive şi culturale.

Documentul OMS propune interzicerea promovării alcoolului asociat cu unele activităţi destinate în special tinerilor. Un studiu publicat în "Psychology of Addictive Behaviors Journal" dovedeşte că alcoolul are efecte devastatoare pentru creier, afectând capacitatea de memorare şi de concentrare a adolescenţilor. Rezultatele la testele de memorie şi de rapiditate a gândirii au arătat diferenţe clare între adolescenţii băutori şi cei nebăutori", precizează Susan Tapert, neurocercetător şi profesor la University of California San Diego.

Totodată, conform OMS, s-a demonstrat că mărirea preţurilor ar genera la nivel global o scădere a consumului. Un expert OMS sugera introducerea de "taxe specifice" sau interzicerea ori limitarea promovării directe sau indirecte. Mai rămâne să vedem cât anume din această strategie se va concretiza. Deoarece, inevitabil, producătorii de alcool vor reacţiona virulent.

×