x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS luptă contra TBC

OMS luptă contra TBC

de Magda Marincovici    |    04 Iul 2007   •   00:00
OMS luptă contra TBC

Pot fi evitate mii de cazuri de tuberculoză farmacorezistentă şi salvate aproximativ 134.000 de vieţi, dacă va fi aplicat planul de acţiune pe doi ani publicat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pot fi evitate mii de cazuri de tuberculoză farmacorezistentă şi salvate aproximativ 134.000 de vieţi, dacă va fi aplicat planul de acţiune pe doi ani publicat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

In afara tuberculozei simple, in lume mai băntuie două forme de tuberculoză: multirezistentă (MR) şi ultrarezistentă (UR), care fac obiectul unui plan OMS. Tuberculoza MR este o formă de tuberculoză care nu mai reacţionează la tratamentele standard cu medicamente de bază, izoniazidă şi rifampicină. Se estimează că anual in lume apar aproximativ 424.000 de noi cazuri de tuberculoză MR. Această formă de TBC se transmite de la o persoană la alta. Costurile tratamentelor pot fi de 1.000 de ori mai mari comparativ cu cele indicate in tuberculoza simplă. Potrivit conf. dr. Constantin Marica, coordonatorul Programului Naţional de Combatere a Tuberculozei, Romănia este in categoria ţărilor cu cazuri de tuberculoză MR.

REBELE. Tuberculoza UR este forma de tuberculoză care nu mai răspunde la nici un tratament. Sunt cazurile de tuberculoză MR care rezistă la fluorochinolone şi la cel puţin unul pănă la trei medicamente injectabile: amikacina, capromicina şi kanamicina. Tuberculoza UR este o tuberculoză MR netratată corespunzător. Numărul cazurilor noi de tuberculoză UR este de aproximativ 25.000-30.000. Pănă acum, tuberculoza UR a fost confirmată in 37 de ţări. Conf. dr. Constantin Marica spune că deocamdată in ţara noastră nu s-a inregistrat această formă de TBC, fapt evidenţiat recent la Riga, in cadrul unei congres de specialitate. Abia in 2006, omenirea a aflat de existenţa tuberculozei UR, după ce cercetătorii au semnalat apariţia suşelor extrem de rezistente. După şase luni de la această semnalizare, in Africa de Sud, intr-o zonă expusă pericolului HIV, a fost descoperit un grup de persoane care ignorau tratamentele anti-TBC. Probele au indicat TBC farmacorezistent. Luna trecută a fost depistat un caz cu aceeaşi boală, sosit cu avionul pe un aeroport din SUA.

Pentru accelerarea luptei anti-TBC, planul OMS punctează necesitatea de a dezvolta reţeaua de laboratoare de diagnostic, de servicii de prevenţie, de a finanţa domeniul cercetării pentru descoperirea de vaccinuri şi medicamente performante. Doctorul Mario Raviglione, director al Departamentului TBC din cadrul OMS, spune că planul ar trebui susţinut de toate comunităţile.

×