x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS - Ţigările electronice mai periculoase decât cele obişnuite

OMS - Ţigările electronice mai periculoase decât cele obişnuite

de Steluta Indrei    |    22 Sep 2008   •   00:00

Ţigara electronică, folosită de persoanele care vor să renunţe la fumat pentru a înlocui ţigările obişnuite, conţine substanţe foarte toxice, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).



Ţigara electronică, folosită de persoanele care vor să renunţe la fumat pentru a înlocui ţigările obişnuite, conţine substanţe foarte toxice, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ţigara electronică a fost inventată în 2004 de o companie farmaceutică din Hong Kong. Acest mic dispozitiv are forma unui tub alb, care seamănă cu ţigara adevărată. Dar ţigara electronică nu conţine gudron şi nici dioxid de carbon. Nu degajă fum, ci doar vapori cu nicotină şi arome. Utilizatorul inhalează nicotină din acest tub, iar o lumină roşie se aprinde la capătul ţigării imitând scrumul aprins.

"Aditivii prezenţi în aromele din ţările electronice sunt deosebit de toxici", susţine dr Douglas Bettcher, directorul campaniei antifumat a OMS. Până în prezent nu a fost efectuat nici un studiu riguros privind eficienţa sau toxicitatea ţigărilor electronice. De aceea, OMS solicită statelor membre să ia măsuri pentru a stopa comercializarea acestor produse. De asemenea, dr Bettcher atrage atenţia că sigla OMS este ilegal utilizată pe ambalajul acestor produse. "Experţii noştri nu recomandă ţigările electronice persoanelor care vor să renunţe la fumat", subliniază dr Bettcher. Deşi ţigările electronice nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, ele sunt vândute prin internet de către firme din China. Astfel ajung în Brazilia, Canada, Finlanda, Israel, Olanda, Suedia, Marea Britanie. În Franţa, Direcţia generală de sănătate şi Agenţia medicamentului au emis următoarele avertismente: "Ţigările electronice conţin substanţe chimice precum propilen glicolul, un solvent iritant, sau derivaţi terpenici care sunt implicaţi în apariţia crizelor de epilepsie".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă electronice