x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS - Victimele accidentelor rutiere

OMS - Victimele accidentelor rutiere

de Steluta Indrei    |    28 Apr 2007   •   00:00
OMS - Victimele accidentelor rutiere

În lume se produc anual 50-60 de milioane de accidente rutiere. Ele ucid aproximativ 1,2 milioane de oameni şi rănesc alte 20-50 de milioane de persoane, a anunţat Victor Orşavschi, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii România, cu prilejul lansării şi în ţara noastră a "Săptămânii Mondiale a Siguranţei Mondiale".

Accidentele rutiere afectează preponderent tinerii între 5 şi 25 de ani, mai mult de 40% dintre decese fiind în rândul acestora. În România, în 2006 s-au produs în medie 19 accidente grave pe zi, care au avut ca rezultat aproape 2.500 de morţi şi peste 5.400 de răniţi.

Pornind de la această realitate durerosă, OMS a hotărât ca din 2007, în fiecare an, ultima săptămână a lunii aprilie să fie "Săptămâna Internaţională a Siguranţei Rutiere". Analize recente ale OMS arată că, fără măsuri care să scadă incidenţa accidentelor, numărul victimelor va creşte continuu. OMS a întocmit un top 5 al principalelor cauze de deces prin accidente rutiere: lipsa centurii de siguranţă, drumuri nemarcate, alcoolul la volan, lipsa căştii sau a echipamentului de protecţie şi viteza.

APELUL 112. Dr. Raed Arafat, preşedintele SMURD România, propune introducerea unui program educativ în şcoli şi în grădiniţe, după model occidental, în care copiii să fie învăţaţi despre utilizarea numărului de telefon 112 numai pentru cazuri de urgenţă, şi mai târziu pentru acordarea corectă a primului ajutor. El a precizat că 90% dintre apelurile la 112 sunt injurioase sau false, ceea ce pune în pericol vieţile oamenilor care au nevoie de ajutor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă