x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ora de aur a inimii

Ora de aur a inimii

25 Noi 2004   •   00:00

Sef de lucrari doctor Vasile Greiere, medic primar cardiolog la Centrul de boli cardio-vasculare al Armatei, spune ca este bine si cand se intevine dupa 3 ore de la instalarea infarctului. Dar termenul maxim la care se poate limita efectul infarctului este de 6 ore.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Peste aceasta limita de timp interventia cardiologului nu mai are o eficienta atat de mare. E indicat ca sub acest prag de 6 ore sa se topeasca cheagul care a infundat vasul prin medicamente sau prin alte terapii.

Astazi mai exista si alte metode de lupta cu infarctul, cardiologia interventionala introduce pe artere o sonda prevazuta la varf cu un fel de balonas si, atunci cand s-a ajuns in punctul unde este gatuita sau blocata artera, se umfla balonasul, care sparge astfel cheagul si largeste vasul. Se monteaza acolo un stend, un fel de manson dintr-un material special care impiedica astuparea din nou a vasului. In infarct se desfasoara o adevarata cursa contracronometru pentru a castiga timp pretios, care inseamna o reabilitare a muschiului cardiac. Tratamentul unui infarct se ridica la 12.000 de dolari.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă