x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Osul refăcut din os

Osul refăcut din os

de Magda Marincovici    |    27 Feb 2008   •   00:00
Osul refăcut din os

Se prelevează măduvă din os, se injectează un hormon cu scopul de a declanşa formarea în ritm rapid a ţesutului osos. Această nouă metodă experimentală ar putea reprezenta o alternativă la chirurgia de amplasare a protezei în cazul fracturii.

Se prelevează măduvă din os, se injectează un hormon cu scopul de a declanşa formarea în ritm rapid a ţesutului osos. Această nouă metodă experimentală ar putea reprezenta o alternativă la chirurgia de amplasare a protezei în cazul fracturii.

Tratamentul în cazul fracturii este diferit în funcţie de localizarea şi de tipul leziunii. Dar în general sunt aplicate două soluţii: imobilizarea – cu sau fără chirurgie prealabilă –, aşteptând ca osul să se consolideze prin el însuşi sau prin amplasarea unei proteze, atunci când este posibilă consolidarea, ca în cazul fracturii de şold, de exemplu. Amplasarea unei proteze este, la ora actuală, un act medical de rutină pentru medicii ortopezi. Dar acest act nu este lipsit de riscuri pentru pacient: durata operaţiei şi pierderea unei cantităţi mari de sânge în timpul acesteia. Aceste elemente fac ca intervenţia chirurgicală să fie greu de suportat de pacienţii în vârstă. Cercetătorii de la Şcoala de medicină de pe lângă Universitatea din Yale lucrează în prezent la elaborarea unei soluţii alternative. Primele rezultate, obţinute pe rozătoare de laborator, par să fie promiţătoare. Noua metodă porneşte de la premisa că, decât să ajutăm osul fracturat printr-o proteză, mai bine încercăm accelerarea reconstrucţiei osoase, prin producerea chiar de organism a unei cantităţi mari de ţesut osos.

 

Pentru aceasta, cercetătorii americani au pus la punct o metodă ce presupune prelevarea de măduvă din osul fracturat, apoi stimularea formării de os cu ajutorul unor injecţii cu hormoni anabolizanţi, cum ar fi hormonul paratiroidian. Ţesutul nou ocupă rapid cavitatea golită de măduvă, zona fracturată recuperând soliditatea osului şi proprie­tăţile biomecanice avute înainte de intervenţie. Cercetătorii testează în prezent această metodă pe diferite animale de laborator, cu scopul de a evalua pe termen lung proprietăţile osului “reparat” prin această metodă.

 

Potrivit statisticilor, una din şase femei va avea o fractură de şold, iar una din cinci persoane vârstnice cu o fractură de şold moare în primul an de la producerea fracturii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă