x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Otrăvurile din colon

Otrăvurile din colon

de Florin Condurateanu    |    14 Apr 2009   •   00:00

Bate un vânt de nebunie şi tot mai răspândit este căpcăunul ăsta numit cancer de colon.



Nu numai că a crescut îngrijorător răspândirea cancerului de intestin gros, dar medicii oftează că acest tip de boală canceroasă atacă la vârste din ce în ce mai tinere. Cum în general cancerul este provocat de un mănunchi de cauze, este greu să zici că ştiinţa a prins în ştreang o cauză şi o poate sugruma.

Tocmai de aceea, multe sunt motivele pentru care unii sunt loviţi de cancere de intestin gros, rect şi anus. Bineînţeles că, din bun simţ logic, bănuieşti că o serie de greşeli le face omul aşezând în farfurie mâncăruri nepotrivite. Un alt factor care măreşte pericolul de a face cancer de colon este şi constipaţia.

Aproape intuitiv, omul nespecialist bănuieşte că este periculos ca materiile fecale să stea prea mult în contact cu pereţii intestinului, având în vedere că fecalele sunt pline de tot felul de toxine ce trebuie eliminate din organism.

Tocmai de aceea, se poate face o comparaţie şi cu întârzierea secreţiilor ficatului în contact cu pereţii duodenului, acea primă porţiune a intestinului subţire unde se face digestia. Medicina a sesizat faptul că, la oamenii cărora li s-a îndepărtat chirurgical vezica biliară, bila bălteşte mai mult în contact cu pereţii duodenului şi pot apărea agresiuni asupra pereţilor acestei prime porţiuni de după stomac.

Tocmai de aceea, oamenii cărora li s-a scos vezica biliară trebuie să mănânce mai des, circa 5 mese pe zi, mai mici cantitativ, dar mai apropiate în timp tocmai pentru ca secreţiile biliare cu efect de detergent să descompună alimente şi să nu atace pereţii tubului digestiv. Continuând această paralelă, omul trebuie să aibă un tranzit intestinal potrivit, fiindcă, dacă este constipat, fecalele întârzie în contact cu mucoasa colonului şi o atacă prin otrăvurile din materiile fecale.

Alte amănunte despre cancerul de colon, după aceste detalii, vor fi menţionate în articolul următor, de prof. doctor Mircea Beuran, şeful clinicii de chirurgie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă