x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Patru paşi către speranţă. De viaţă

Patru paşi către speranţă. De viaţă

22 Mai 2010   •   00:00
Patru paşi către speranţă. De viaţă
Sursa foto: /Thinkstock

Dacă a trăi bine a devenit, zilele acestea, o figură de stil, o idee ar fi să ne îndreptăm atenţia spre ponturi pentru a trăi mult. Specialiştii americani au patru sfaturi pentru prelungirea speranţei de viaţă. Doar-doar (nu-i aşa?), mult va ajunge să însemne şi bine.

Auzite zilnic, vrând-nevrând, majoritatea sfaturilor pentru o viaţă sănătoasă au început să îşi facă loc în conştient. Evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi. Consumaţi minimum doi litri de lichide. Faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi. Sunt sfaturi care ţin de o dietă şi un stil de viaţă sănătos. Vin la pachet cu renunţarea la sedentarism şi promit o viaţă mai îndelungată şi fără probleme medicale majore.

Sănătatea merge însă mână în mână şi cu un psihic bun, gânduri pozitive şi o atitudine relaxată. Uşor de spus şi, poate, mai greu de făcut decât patru antrenamente săptămânale pentru maraton. Totuşi, specialiştii de la Good Housekeeping încearcă să vină în ajutor şi propun patru paşi pentru o viaţă lungă şi-o inimă uşoară.

"Există argumente solide în sprijinul teoriei că factorii emoţionali, spirituali şi sociali sunt «chei» importante ale longevităţii", explică Gary Small, directorul Centrului de studiere a îmbătrânirii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA). Există, spune el, cercetări care au demonstrat care sunt cei mai importanţi dintre garanţii unei vieţi lungi şi plăcute.


1. Fii deschis şi optimist

La vârsta de 50 de ani, doar deranjul psihic provocat de sentimentul îmbătrânirii scade 7 ani din speranţa de viaţă. O spun rezulta­tele unui studiu realizat de experţii de la Universitatea Yale. "Emo­ţi­ile ne­gative dăunează sănătăţii în ansamblu şi inimii, în special", spune doctorul în medicină Stephen Post. Persoanele ale căror figuri parcă "însoresc" încăperea în care păşesc au o inimă mai să­nă­toa­să şi prezintă risc mai scăzut de îngustare a arterelor. Ce e de făcut: o atitudine mai extrovertită. "Când te străduieşti să devii mai vor­bă­reţ, să interacţionezi mai des cu ceilalţi, ajungi să te şi simţi mai so­ciabil, mai plăcut celorlalţi, iar starea de spirit se îmbunătăţeşte sim­ţi­tor", spun autorii unui studiu realizat de Universitatea Wake Forest.


2. Implică-te în activităţi de voluntariat

Prea puţin popular în România, mai ales când termenul de comparaţie este America, voluntariatul le face bine nu doar celor care au nevoie de sprijin, ci şi celor care îl acordă. Lucru testat la Buck Institute for Age Research din Novato, California, unde cercetătorii au arătat că în cazul persoanelor care se înscriu în două sau mai multe organizaţii caritabile, rata mortalităţii se reduce cu 44%. Propagandă pro-voluntariat sau cercetare ştiinţifică serioasă, cine să stea să judece? Se pare că sentimentul că ai făcut un bine important dă un zvâc producţiei de anticorpi.


3. Socializează!
O carte publicată în SUA sub titlul "Cum să îmbătrâneşti frumos" a consacrat pe piaţă teza că persoanele cu o viaţă socială activă au parte de mai puţine probleme de sănătate. Amănunt semnificativ: este vorba despre relaţii sociale "bune", cu oameni dragi, care chiar contează. Asta pentru că, spun specialiştii americani, relaţiile interumane îmbunătăţesc sistemul imunitar.


4. O minte tânără şi la bătrâneţe
Ceva "de bine" despre internet! Abundenţa de informaţie şi efor­tul de a alege neghina din grâu (internautic vorbind) sti­mulează creierul, îi dă de lucru, îl menţine alert şi, pe cale de consecinţă, tânăr. Cercetătorii de la UCLA au scanat creierele mai multor utilizatori de internet cu vârste de peste 55 de ani şi au descoperit că pro­cesul de căutare online a informaţiilor stimulează acea zonă a scoar­ţei cerebrale responsabilă de limbaj, memorie, capacitate vi­zuală şi înţelegere. Căutarea avansată, în care trebuie navigat dintr-un site în altul pentru a găsi exact informaţia necesară, stimulează zona creierului care "se ocupă" cu luarea deciziilor şi complexul proces de raţionare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă