x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pestele, alimentul ideal pentru inima

Pestele, alimentul ideal pentru inima

02 Noi 2004   •   00:00

Bolile cardiovasculare fac ravagii in toata lumea. Ocoliti de aceste afectiuni sunt japonezii si eschimosii. Specialistii au incercat sa gaseasca o explicatie. Si au ajuns la concluzia ca pestele este cel care ii protejeaza de aceste afectiuni grave.

MAGDA MARINCOVICI

Pestele, scoicile, fructele de mare... fac parte din hrana zilnica a japonezilor si eschimosilor. Aceste alimente sunt recunoscute pentru continutul bogat in omega 3 sau acizi grasi esentiali. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca studii recente aduc dovezi incontestabile privind efectul cardio-protector al acizilor grasi esentiali, aceasta fiind explicatia incidentei scazute a bolilor cardiovasculare in randul populatiilor care se hranesc in mod curent cu peste si alte specii marine. La ora actuala, in special in tarile dezvoltate, bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de deces. Aceeasi siutatie se inregistreaza si in tara noastra, unde aceste afectiuni continua sa se situeze pe locul intai in topul cauzelor de deces.

RISC SCAZUT. Studiile sustin ca riscul acestor boli scade cu cat consumul de peste este mai mare. Astfel, un studiu realizat pe un lot de pacienti care deja au fost victimele unui infarct miocardic demonstreaza ca in situatia in care acestora li se administreaza suplimente cu omega 3 pericolul mortii cardiace scade cu 20% si cu 45% al mortii subite.

EXPLICATIE. Omega 3 sunt elemente de baza din celule noastre. Lipsa acestor elemente se traduce printr-o suferinta la nivel celular. Cele mai afectate sunt celule cardiace si neuronii, explica profesorul Mencinicopschi. Cu cat acesti acizi grasi fluidizeaza mai bine sangele, cu atat este franat procesul de formare a depozitelor, scade nivelul trigliceridelor si pericolul tulburarilor de ritm cardiac. Rezultatul: o inima care depune mai putin efort.

ALIMENTATIE ADECVATA. Se pare ca in ceea ce priveste rolul protector al omega 3 asupra inimii, specialistii au ajuns la un numitor comun. Problema este ca organismul nostru nu are reteta sa-si fabrice singur acesti acizi. Ceea ce inseamna ca trebuie sa-i furnizam printr-o alimentatie adecvata, atrage atentia profesorul Mencinicopschi. Si aici se complica lucrurile. Din marea familie omega 3 fac parte ALA (acidul alpha linolenic), EPA si DHA. Cel mai frecvent este ALA si corpul nostru si-l procura daca in alimentatie introducem nuci, cereale, uleiuri vegetale, unt. Evident daca in alimentatia noastra exista carne de pui si de vaca, animale care au fost hranite cu furaje si cereale bogate in omega 3, avem o sursa in plus pentru aceste elemente. Potrivit unor studii de ultima ora, pentru organism mai important este DHA. In ceea ce priveste pestele, acest aliment prezinta avantajul de a contine EPA si DHA, al caror rol protector impotriva bolilor cardiovasculare este dovedit.

APORTUL DE OMEGA 3
Studiile arata ca alimentatia noastra curenta ne furnizeaza aproximativ 30% din necesarul de omega 3. Pentru a evita aceasta carenta trebuie sa ne preocupam ca din alimentatia noastra sa nu lipseasca pestele si in unele cazuri sa apelam si la suplimentele alimentare specifice. Astfel vom reusi sa cream un echilibru la nivelul celular si sa ne punem la adapost inima de boli grave. Aportul recomandat de omega 3 ALA este de 2 grame zilnic, la barbati, respectiv 1,6 la femei, iar cel de DHA este de 0,12 grame zilnic, la barbati si, respectiv, de 1,10 grame zilnic, la femei.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă omega