Producătorii români de medicamente au anunţat că în anul 2008 nu vor reduce numărul medicamentelor aflate în portofoliu.
Producătorii români de medicamente au anunţat că în anul 2008 nu vor reduce numărul medicamentelor aflate în portofoliu.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, farmacist Magdalena
Bădulescu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor, şi producătorii
români de medicamente s-au întâlnit ieri deoarece “o serie de lucruri din piaţa
farmaceutică românească presupuneau îngrijorări” şi pentru a avea o “predictibilitate”
a acestei pieţe. Ministrul Nicolăescu a anunţat că, în cadrul acestei întâlniri,
s-a convenit realizarea unui cadru instituţional de parteneriat între MSP, ANM şi
producători. În acest sens, în 30 de zile, producătorii români îşi vor desemna
reprezentanţii pentru a discuta cu MSP şi ANM. Aceste întâlniri vor avea loc
trimestrial. În acelaşi timp se vor înfiinţa grupuri de lucru care vor avea în
vedere direcţiile strategice pentru piaţa românească de medicamente.
PORTOFOLII. Pe piaţa farmaceutică sunt companii româneşti cu acţionariat străin, care trebuie să participe la aceste discuţii, pentru a-şi da acordul la nivelul producătorului român de medicamente, susţine ministrul Nicolăescu. În cadrul acestei întâlniri s-a abordat şi modul de restructurare a portofoliilor. “Am consultat producătorii şi nici unul nu îşi va restructura portofoliul în 2008, spune ministrul Nicolăescu. Toţi producătorii au anunţat introducerea de noi medicamente în producţie. Dar ei au cerut recalcularea preţurilor pentru “primul generic” şi reglementarea exporturilor de medicamente.
Potrivit preşedintelui ANM, în prezent au certificat de bună practică (GMP) un număr de 36 de producători români. Unii dintre aceştia au un portofoliu foarte mic de produse, dar există un număr de aproximativ 10 producători români, mari jucători pe piaţa farmaceutică autohtonă. În privinţa portofoliului ei au peste o treime din produsele autorizate de punere pe piaţă. Din portofoliul de produse româneşti au fost extrase 10 medicamente.
magda.marincovici@jurnalul.ro