x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plombele cu amalgam nu sunt toxice pentru organism

Plombele cu amalgam nu sunt toxice pentru organism

10 Mar 2010   •   00:00

Plombele cu amalgam dentar nu reprezintă un pericol pentru sănătatea omului. La ora actuală, cele două componente ale amalgamului dentar (mercurul şi pulberea metalică) sunt livrate în capsule.

Deoarece cele două componente sunt predozate, cantitatea de mercur din amalgam este strict cea necesară, ne asigură Colegiul Medicilor Dentişti din Bucureşti (CMDB). Precizarea CMDB este formulată ca răspuns la un articol apărut recent într-un săptămânal care susţine că amalgamul dentar este periculos şi că ar trebui să alegem compozitul pentru lucrările dentare.

Profesorul doctor Andrei Iliescu, Facultatea de Medicină Dentară (UMF Carol Davila), spune că 90% din populaţia României are obturaţii de amalgam. Faptul ca este folosit de peste 150 de ani este suficient pentru a dovedi biocompatibilitatea amalgamului dentar. "Reacţiile alergice la mercurul din obturaţiile cu amalgagm sunt rare şi dispar în câteva zile..." spune prof. dr Luca Rodica, Facultatea de Medicină Dentară (UMF Carol Davila).

De asemenea, amalgamul dentar este recomandat inclusiv copiilor, mai ales în cazul molarilor şi al măselelor. Motivul: amalgamul dentar este cel mai rezistent, reduce riscul altor obturaţii, care presupune distrucţia suplimentară de dinte. Profesorul Andrei Iliescu spune că, în anul 1996, pe un lot ţintit de 5.000 de persoane au fost înregistrate zece reacţii diferite la amalgamul dentar. Singura abţinere de la folosirea amalgamului dentar este recomandată în cazul gravidelor.

Dacă amalgamul dentar a trecut proba timpului, nu acelaşi lucru se poate spune, deocamdată, despre obturaţiile cu compozit cu care autorul articolului cu pricina susţine că ar trebuie să ne plombăm cariile. De altfel, amalgamul a dat naştere de-a lungul anilor la aprigi controverse. În anii '80-'90 s-a reluat mesajul potrivit căruia suntem ameninţaţi de amalgamul dentar.

Dar prestigioase organizaţii - FDA, Asociation Dentale Americane, Fundaţia pentru Sănătatea Dentară (Marea Britanie), Consiliul European al Dentiştilor (CED) - susţin amalgamul dentar un material "sigur" (safe) cu rezultate bune în timp.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă