x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Postul nu debiliteaza organismul

Postul nu debiliteaza organismul

09 Apr 2004   •   00:00

Creeaza oare postul din zilele premergatoare Sarbatorilor o debilitare a organismului? Profesorul Alexandru Oproiu, sef clinica de gastroenterologie, sustine ca nici vorba si chiar demonstreaza ca nu apar carente in timpul postului din acele principii de baza ale alimentatiei.

In timpul postului, proteinele care nu mai sunt de origine animala se inlocuiesc cu proteinele vegetale, fiindca e voie sa se manance fasole, mazare, linte, acestea continand 20%-25% proteine ca si carnea. in plus se furnizeaza si proteine vegetale din grau, din paine. Necesarul zilnic de proteine trebuie sa atinga 6 grame pentru fiecare 10 kilograme de corp. Deci, in timpul postului n-au cum sa apara carente de proteine.

In post, chiar daca nu mai mananci grasimi animale, le suplinesti prin grasimi din uleiurile vegetale, adica din uleiul de floarea-soarelui, din uleiul de masline, din uleiul de porumb sau de soia. Uleiurile vegetale sunt mult mai sanatose decat grasimile animale. Acizii grasi din uleiurile vegetale vehiculeaza trigliceridele si este preintampinata astfel incarcarea grava a ficatului, o alta afectiune benefica pentru organism. in timpul postului se mananca multe fructe, de altfel, fructoza din fructe este zaharul cel mai bine prelucrat de ficat. Dar in perioada de post se asigura organismului si hidrocarbonate necesare, cele care aduc material energetic, de exemplu, halvaua este foarte bogata in calorii si grasimi. Iata cum in post se asigura organismului cele trei principii de baza: proteinele, grasimile (lipidele) si zaharurile (hidrocarbonatele). In perioada de post se mananca spanac, praz, urzici, bame, stevie, toate bogate de vitamine si elemente minerale.

Dar cei ce postesc se mai bucura de un avantaj: legumele si fructele sunt bogate in rezidii celulozice, cele care creeaza un balast in colon, care este obligat sa-si intensifice miscarile in vederea unui tranzit intestinal mai bun. Ca sa nu mai amintim efectul favorabil al postului asupra organismului iesit din iarna, cand se face abuz de alimente hipercalorice, de proteine si de grasimi animale, fiindca sunt mesele pline de carne de porc, de slaninuta etc. Postul mai descarca organismul de colesterol si trigliceride.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă