Daca faci suma vaselor de sange si capilarelor din organismul omului ajungi la lungimea Ecuatorului. Cea mai mare pacoste a omului este ca toate aceste tevi lungi, lungi se infunda cu 'malul' grasimilar si depunerile pe peretii vaselor ingusteaza diametrul, iar sangele circula anevoie. Si, ca atare, sangele nu hraneste cum trebuie organele. E un fel de depunere de piatra pe tevile unei masinarii. Daca se infunda un vas care hraneste muschiul inimii apare infarctul. Daca se infunda ramificatia care duce sangele la creier se instaleaza accidentul vascular cerebral. S-a infundat o pompa de injectie, nu mai functioneaza 1-2 cilindri, schioapata grav masina si apare infarctul, murind prin neirigare o portiune din muschiul inimii. Explica bolile de inima profesor doctor Marius Vintila, seful clinicii de cardiologie de la Spitalul 'Sf. Pantelimon'.
Cine genereaza depunerea de piatra pe 'tevile' organismului, adica ingustarea vaselor prin depunerea de grasimi pe peretii vaselor? Iata inculpatii pentru accelerarea depunerilor de grasimi pe vasele de sange: fumatul, hipertensiunea arteriala, prea mult colesterol si trigliceride in sange, diabetul, obezitatea si sedentarismul. Colesterolul scade cu dieta, scade putin, dar scade. Galbenusul de ou este campion in privinta bogatiei de colesterol. Ateroscleroza provoaca si carnea de orice animal, carne grasa de se vede grasimea pe carne. Doldora de grasime este si pielita de pasare, pe care ar trebui s-o evitati. Colesterolul e cel mai otravitor pentru vase, dar si trigliceridele au efect rau, trigliceridele venind din mancare: grasime, untura, unt, frisca, smantana. Deci si trigliceridele scad printr-o dieta rezonabila. Si margarina are partea ei de vina in ateroscleroza, caci este tot o grasime naturala, desi vegetala. Uleiul insa poate fi consumat. Ateroscleroza nu stim s-o tratam, dar stim s-o prevenim prin respectarea unui regim alimentar sanatos.