x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Preţurile medicamentelor nu vor creşte

Preţurile medicamentelor nu vor creşte

18 Mar 2010   •   00:00

Preţul la medicamente nu va creşte în urma măsurilor "reformatoare" din contractul-cadru pe 2010 al CNAS, a declarat, joi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Nicolae Lucian Duţă.



El a mai susţinut că România are un sistem medical cel mai puţin predictibil din Europa, iar actul medical e la latitudinea fiecărui medic, neexistând un control al medicamentelor nici la farmacii, nici la medicii care le prescriu. "Suntem singura ţară din Europa fără un control al medicamentelor", a arătat reprezentantul CNAS. Potrivit acestuia, contribuţia pentru sănătate este de 10,7%, iar numărul contribuabililor a scăzut, astfel că 4,8 milioane de plătitori susţin de fapt cheltuielile pentru cei aproximativ 21 milioane de potenţiali consumatori.

Potrivit preşedintelui CNAS, medicii ar putea fi plătiţi 70% per capita şi 30% per serviciu. El a mai precizat că CNAS nu intenţionează să introducă plafoanele de medicamente la farmacii. Noul contract-cadru ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie, iar lista cu medicamente la farmacii va fi valabilă la 90 de zile de la intrare în vigoare a contractului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă