x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Prima inimă artificială permanentă, implantată unui adolescent

Prima inimă artificială permanentă, implantată unui adolescent

de Magda Marincovici    |    03 Oct 2010   •   00:00
Prima inimă artificială permanentă, implantată unui adolescent

O inimă artificială permanentă a fost implantată, în premieră mondială, unui adolescent în vârstă de 15 ani, internat la Spitalul Copilul-Isus din Roma, a anunţat agenţia de presă italiană Ansa. Intervenţia chirurgicală a durat zece ore şi a fost efectuată de o echipă de cardiochirurgi coordonată de Antonio Amodeo. Noutatea esenţială a acestei premiere constă în faptul că implantul nu este unul temporar, aşa cum se efectuează în mod obişnuit, ci unul permanent. Potrivit specialiştilor, inima artificială temporară este folosită în mod curent pentru a ajuta bolnavii care se află pe listele de aşteptare a unei inimi compatibile în vederea transplantului. De această dată, cardiologii italieni au preferat să implanteze o inimă artificială permanentă.

Inima artificială folosită, în lungime de patru centimetri, a fost inserată în ventriculul stâng al pacientului. Este o pompă hidraulică activată electric, implantată în întregime în torace pentru a reduce riscurile de infecţie. Alimentarea electrică a aparatului se face printr-uun cablu plasat în spatele urechii stângi a adolescentului, legat la o baterie ataşată la talia pacientului.

Până acum, acest tip de implant a fost realizat exclusiv pentru adulţi. Particularitatea acestei intevenţii chirurgicale constă în faptul că este miniinvazivă şi modalităţile de alimentare electrică reduc riscurile de infecţii. Potrivit echipei medicale, pentru acest adolescent, afectat de o boală care îl împiedica să beneficieze de un transplant de cord, implantul permanent a unei inimi artificiale reprezintă soluţia salvatoare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă