Având în vedere că 80% dintre cazurile de astm sunt de natură alergică, ca primă măsură a tratamentului este încetarea contactului cu factorii alergeni. S-a arătat că astmul este o inflamaţie pe bronhii, dar şi un spasm al muşchilor ce se înfăşoară în jurul bronhiilor, ambele ducând la micşorarea diametrului de intrare a aerului în plămâni.
Ca atare, medicamentele trebuie să se adreseze spasmului musculaturii, şi aceste medicamente se numesc bronhodilatatoare. Efectul lor este de dilatare a bronhiilor şi aceasta este o medicaţie adresată crizelor. Medicamentele antiinflamatoare vizează procesul inflamator din bronhii şi este un tratament ce se aplică zilnic, şi nu în crize.
Medicamentele antiinflamatoare îşi propun să rărească crizele de astm. Aceste medicamente sunt derivate de cortizon. Continuă să explice astmul prof. dr Paul Stoicescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale. Inflamaţia din bronhii este elementul esenţial în astm. Şi inflamaţia trebuie tratată tot timpul. De altfel, spasmul e generat de inflamaţii. Există bronhodilatatoare cu acţiune imediată. Dar durata lor de acţiune e scurtă. Mai există un tip debronhodilatatoare cu acţiune lentă, cu efect lung, de 12-24 de ore. Ambele tipuri de bronhodilatatoare sunt folositoare în astm.
Medicamentele antiinflamatoare se administrează permanent, sub formă de aerosoli. În ultimul timp, medicaţia a dispus de îmbunătăţiri moderne. În acelaşi medicament se află şi substanţa antiinflamatoare, dar şi substanţa bronhodilatatoare cu acţiune lungă. Este un fel de pulbere care în dispozitivul respectiv are cantitatea unei inhalări dozate cu precizie. Se fac două inhalări pe zi. Omul e bine să aibă la el însă şi sprayul bronhodilatator de scurtă durată, în caz că este mai puternică şi încăpăţânată criza de astm.