x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - Cartoful ca o grenadă

Pulsul medicinei - Cartoful ca o grenadă

de Florin Condurateanu    |    05 Sep 2008   •   00:00

Cum se întîmplă în lumea asta adesea strîmbă, ce e bun e şi periculos. Tună şi fulgeră medicina împotriva cartofilor prăjiţi care sînt preferaţi de foarte mulţi oameni.



Cum se întîmplă în lumea asta adesea strîmbă, ce e bun e şi periculos. Tună şi fulgeră medicina împotriva cartofilor prăjiţi care sînt preferaţi de foarte mulţi oameni. Prof. dr Gheorghe Mencincopschi, director general al Insitutului de Cercetări Alimentare, spune că nu sînt de neglijat cartofii, dar cel mai bine este să-i mănînci fierţi în coaja lor, formă în care ei nu aduc decît 80-90 de kcal la suta de grame. Cînd cartofii sînt prăjiţi în ulei, ei sînt criticaţi din mai multe motive. Prin prăjire în ulei saltă la 400-500 kcal la suta de grame, iar descompunerea uleiului prin prăjire duce la periculoasele acroleine declarate cancerigene. Nu facem mare scofală nici dacă preparăm cartofii sub formă de piure, căci în piure trebuie să se adauge unt, margarină, aşa că aportul caloric e de 200-300 de calorii la suta de grame. Concluzie: orice ulei pus în tigaie şi prăjit face rău, mai ales uleiul obişnuit de floarea-soarelui. Mai bine să se folosească ulei de măsline sau ulei de palmier cu temperaturi mari de fierbere. Sau e bine ca uleiul să fie înăbuşit cu apă sub capac.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă