Hepatitele sunt un bau-bau pentru populaţie. Chiar şi hepatita A, atât de întâlnită în şcoli şi în grădiniţe, este tot o sperietoare. După hepatita A, "copilul rămâne toată viaţa cu ficatul sensibil şi trebuie să se poarte cu ficatul lui precum cu un ou", zice poporul.
Aici s-a strecurat o greşeală, deoarece medicina declară apăsat că, în majoritatea cazurilor, după hepatita A, nu rămân urmări de fragilitate la ficat şi că persoana care a avut hepatita A, după terminarea bolii, redevine un om normal, care nu trebuie să aibă restricţii speciale din pricina unui ficat rămas debil. Hepatitele A şi E poartă denumirea şi de hepatite ale mâinilor murdare. Dar de vină pentru împrăştierea hepatitei A şi E este şi apa contaminată, ca şi urmele de materii fecale rămase pe mâini.
Prof. dr Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "M. Balş", explică o măsură simplă pentru igiena copilului, care preîntâmpină epidemiile de hepatită A. Învăţătorii trebuie să-i instruiască pe copii cum să se spele pe mâini după ce se duc la wc la şcoală, dar şi acasă. Astfel, dacă micuţul a folosit la closet hârtia igienică, folosind mâna dreaptă, când se duce la chiuvetă pentru a se spăla pe mâini, el trebuie să deschidă robinetul cu cealaltă mână, adică să dea drumul la apă cu mâna stângă şi apoi să se spele pe mâini. Dacă manevrează robinetul cu aceeaşi mână cu care a folosit hârtia igienică şi dacă el are hepatită A, a împrăştiat boala tuturor copiilor care au atins robinetul după el.
Răspândirea hepatitei A s-a făcut prin urmele de materii fecale rămase pe mâna copilului, care a contaminat şi robinetul. Şi fiindcă este vorba de hepatita mâinilor murdare, înainte de a mânca sau de a muşca dintr-un măr etc., copiii trebuie să se spele conştiincios pe mâini, iar fructele şi legumele trebuie şi ele bine spălate sub jetul de apă.
Citește pe Antena3.ro