Cel mai des, pietrele la rinichi au în compoziţie oxalaţi. Dar există pietre la rinichi pe bază de uraţi. Unii mănâncă în exces carne, care duce la eliminare intensă de acid uric.
Cel mai des, pietrele la rinichi au în compoziţie oxalaţi. Dar există pietre la rinichi pe bază de uraţi. Unii mănâncă în exces carne, care duce la eliminare intensă de acid uric. Cu cât carnea este mai tânără – de miel, de viţel, de pui –, dacă se mănâncă prea multă carne de vânat, conţinutul de uraţi în organism este mai mare şi se formează pietre la rinichi din uraţi. Măresc riscul de pietre pe bază de uraţi icrele şi crustaceele. Formarea de pietre la rinichi pe bază de uraţi se însoţeşte adesea şi de crizele de gută, care au la bază aceleaşi abuzuri de carne tânără şi de vânat. Şi organele, cum sunt rinichii, ficatul, inima puse pe grătar sporesc pericolul de a face pietre la rinichi pe bază de uraţi. Revenind la pietrele la rinichi cele mai frecvente având la bază oxalaţi, trebuie să se ştie că o serie de alimente sunt prea bogate în oxalaţi. De exemplu, spanacul, loboda, ţelina, cacaua, ciocolata, ceaiul negru, cola. Bogate în oxalaţi, pe lângă vitamina C, sunt şi citricele. După ce a explicat toate acestea prof. dr Mircea Penescu, directorul general al Spitalului Clinic de Nefrologie "Carol Davila", subliniază că e la îndemâna noastră şi este esenţial să micşorăm riscul de a face pietre la rinichi prin consum de multe lichide, astfel încât să nu se concentreze urina în sânge. Diureza normală este 800-2.000 ml pe zi, dar cât mai aproape trebuie să fie cantitatea de urină de pragul de 2.000 ml. Dar pentru a urina, de exemplu, 1.500 ml de urină, omul trebuie să bea cu 500 ml mai mult, căci pierde apă şi prin transpiraţie, şi prin respiraţie, şi prin scaun. Cantitate mare de apă se pierde şi în timpul caniculei, sub stare de efort fizic şi când omul are febră.
Citește pe Antena3.ro