x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Rasul previne bolile de inima

Rasul previne bolile de inima

07 Apr 2005   •   00:00

Rasul are asupra vaselor sangvine si inimii aceeasi actiune ca si exercitiile fizice. Acest anunt a fost facut la Conferinta anuala a cardiologilor americani de catre doctorul Michael Miller si colegii sai de la Universitatea Maryland.



  • de GEORGETA LICSANDRU

  • TERAPIE. La orice varsta, rasul cu pofta, zilnic, are actiune benefica asupra inimii
    Acestia sustin ca pentru a mentine sanatatea inimii si a vaselor sangvine ar trebui sa facem exercitii fizice de trei ori pe saptamana, cate o jumatate de ora, iar in fiecare zi ar trebui sa radem cate 15 minute.

    Cercetatorii de la Universitatea Maryland au facut un experiment la care au luat parte 20 de voluntari sanatosi. Acestia au vizionat doua filme: unul de comedie, iar al doilea - trist, tragic, in acest timp fiindu-le masurate functiile inimii si ale vaselor sangvine. S-a dovedit ca, dupa stresul provocat de filmul tragic, la 14 dintre cei 20 de voluntari, viteza de circulatie a sangelui a fost incetinita cu 35%. Dupa comedie, circulatia sangvina s-a imbunatatit cu 22% la 19 dintre cei 20 de voluntari. "De starea celulelor endoteliului (suprafata interioara a vaselor sangvine) depinde dezvoltarea aterosclerozei, o problema a sistemului cardiovascular. Studiul nostru ne permite sa sustinem ca rasul scade riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare", a comentat rezultatele studiului doctorul Michael Miller. Rasul actioneaza fara sa apara durerile musculare, oboseala, care insotesc de multe ori efortul fizic.

    DEPRESIA. La Universitatea Duke (Carolina de Nord), medicii au tinut sub observatie mai mult de 1.000 de pacienti cu insuficienta cardiaca, pentru a vedea daca aparitia acestei probleme este legata de depresie. Rezultatele au aratat ca depresia creste cu 44% riscul unei morti premature la acesti pacienti. Medicii sustin ca depresivii nu mai fac exercitii fizice, nu mai respecta recomandarile medicilor, ignora pericolele pe care le prezinta regimul alimentar dezechilibrat si fumatul si, de asemenea, rad din ce in ce mai putin.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă