x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Recomandare - Fiecare varsta este cu jucariile ei

Recomandare - Fiecare varsta este cu jucariile ei

12 Dec 2004   •   00:00

Bucuria Sarbatorilor Craciunului poate fi umbrita chiar de jucarii. Sute de copii se ranesc sau inghit diferite componente ale jucariilor fiind necesara spitalizarea pe perioade lungi.

Click pentru a mari imaginea
ATENTIE. Nu cumparati obiecte periculoase!
Cele mai frecvente accidente sunt: sufocarea cu obiecte mici, cazaturile de pe jucarii cu roti, in special de pe triciclete, lovirea cu proiectile sau jucarii zburatoare. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului avertizeaza asupra unui episod frecvent: rani provocate de pistoalele cu bile de plastic.

Psihologul Mirela Zivari atrage atentia ca misiunea alegerii jucariilor revine parintilor atunci cand copilul este prea mic, in asa fel incat acestea sa nu-i puna in pericol sanatatea prin taiere, inghitire, arsuri.

AVANTAJE. Jucaria ideala pentru copii reuseste sa dezvolte personalitatea, sa imbogateasca limbajul, capacitatea emotionala, imaginatia si spiritul de echipa, in cazul jocurilor colective. "Este foarte importanta joaca impreuna sub forma unui parteneriat intre parinti si copii. Aceasta joaca devine o modalitate foarte serioasa de cunoastere si modelare a comportamentelor atat ale parintilor cat si ale copiilor", este de parere psihologul Mirela Zivari. Jucariile trebuie sa corespunda unei grupe de varsta a copiilor. Pentru micutii din grupa 0 - 1 ani, jucariile sunt prinse pe panglica deasupra patutului, sunt colorate, lavabile, usor zornaitoare. Copiilor intre 1 si 3 ani le vom darui mingi, masinute, figurine, plastilina, cuburi cu povesti, carti cu poze, domino. Jucariile pentru copii intre 4 si 5 ani vor imita diferite activitati ale adultilor: truse medicale, mobile pentru papusi, set de vase de bucatarie, cada pentru papusi, cantar, joc despre circulatie, carucior de papusi, trusa de coafura etc.

CADOURI
Jocuri care dezvolta memoria, pentru constructii; sah, domino; jocuri cu anumit regulament; jocuri de carti; lego; marocco; masini si semne de circulatie; carti de povesti, enciclopedii pentru copii; carti de colorat, de desenat; mingi de diferite dimensiuni; puzzle; marionete; acuarele, pensule, coli de desen; plastilina; biciclete pentru dezvoltarea capacitatii de locomotie; jucarii electronice; programe computerizate pentru copii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă