Peste tot vezi nişte tinerele care n-au decît o singură preocupare, jocul acului cîntarului. Nişte tinerele care au un singur vis: să aibă silueta unei cozi de mătură. Şi conversează în vîrful buzelor fandositele că nu ştiu ce aliment aduce niscaiva calorii în plus, că e bine să-ţi pui mai curînd pofta în cui pentru a fi slăbănoagă precum o mîrţoagă căreia i se văd coastele.
Peste tot vezi nişte tinerele care n-au decît o singură preocupare, jocul acului cîntarului. Nişte tinerele care au un singur vis: să aibă silueta unei cozi de mătură. Şi conversează în vîrful buzelor fandositele că nu ştiu ce aliment aduce niscaiva calorii în plus, că e bine să-ţi pui mai curînd pofta în cui pentru a fi slăbănoagă precum o mîrţoagă căreia i se văd coastele. Puţin se gîndesc din alt unghi, mai important, ce influenţă au alimentele asupra aparatului digestiv. Astfel, e bine de ştiut că grăsimile încetinesc evacuarea alimentelor din stomac. Cum aceste grăsimi întîrzie în stomac, creşte secreţia de acid clorhidric şi apar balonările. Iarăşi ar trebui evidenţiat că dulciurile în cantitate prea mare creează o situaţie în care este necesară diluarea lor, astfel că migrează apa din intestinul subţire spre dulciurile din interior şi apar pericolele de diaree, crampe, scaune moi. Un alt pericol este de la consumul prea mare de sare, care influenţează nefast mucoasa gastrică ducînd la gastrite şi chiar la cancer gastric. Ce influenţă are alcoolul? Vinul şi berea în cantitate mare cresc suferinţa celor cu reflux gastroesofagian. Dar şi celor fără această boală, berea şi vinul le relaxează musculatura, sfincterul de la partea de jos a esofagului, aşa că apare refluxul, conţinutul stomacului luînd-o înapoi pe contrasens. Alimentele prea fierbinţi acţionează mai ales asupra esofagului, mărind riscul de cancer esofagian, după cum şi alimentele sau băuturile prea reci sînt neindicate, fiindcă unora le provoacă diaree şi suferinţe în gît.
Citește pe Antena3.ro