Slăbirea nu trebuie să se facă pompieristic cu hei-rup-ul, ci în ritm de 3-4 kilogame pe lună. Profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă din cadrul Institutului Clinic Fundeni, aduce argumente.
Cantitatea importantă de alimente trebuie să fie repartizată între mesele de dimineaţă şi cele de prânz. Seara trebuie să se mănânce uşor şi nu sunt indicate ciorbele, supele, deoarece ne umflă stomacul şi se reîntorc prin refluxul gastroesofagian din esofag până în gură. Mâncarea trebuie să stea în stomac doar 15-20 de minute pentru a fi prelucrată de sucurile gastrice. Românul spune bine că sunt alimente care se mistuie uşor. Iată două exemple: dovlecelul fiert şi roşia. Întârzie în stomac alimentele bogate în grăsimi: sarmalele, mezelurile grase, fructele de mare. Românul mai are o vorbă inspirată: "există alimente care-ţi cad greu la stomac". Ele se evacuează greu din stomac, pe care-l dilată. Un alt sfat folositor este să mestecăm bine, pe îndelete. În gură sunt măcinate, tocate alimentele care se îmbibă cu fermenţi. Aceste activităţi petrecute în gură uşurează sarcina stomacului. Bolnavii de ficat trebuie să mestece bine mâncarea şi să evite alimentele dure, colţuroase, căci pot rupe varicele de pe esofag. În general, hepaticii au doar două contraindicaţii majore: alcoolul şi medicamentele toxice pentru ficat. Poţi să-i dai bolnavului de ficat ouă, peşte, dar să fie evitate prăjelile, sosurile. Sosurile nu fac rău ficatului, ci stomacului şi vezicii biliare. Hepaticul trebuie să mănânce proteine şi glucide de valoare. În cirozele avansate, sarea este un mare duşman.
Citește pe Antena3.ro