Vegetarienii trebuie sa aiba o alimentatie bogata in proteine, vitamine B12, D, fier si zinc, care sunt continute de carne si de produsele lactate si pe care ei trebuie sa le asimileze din alte produse.
Regimul vegetarian este contraindicat copiilor si poate deveni periculos si pentru adulti in cazul in care functiile organismului sunt solicitate mai mult decat de obicei (femei insarcinate, persoane care sunt afectate de o boala sau au suferit o interventie chirurgicala). Avantajul regimului vegetarian este ca scade riscul bolilor cardiovasculare, deoarece este sarac in colesterol si bogat in fibre alimentare si glucide complexe, elemente antioxidante. Desi cruditatile confera o senzatie de satietate, aportul caloric al proteinelor animale este mult mai important, deoarece organismul utilizeaza proteinele din vegetale ca si carburant, in loc sa le foloseasca pentru marirea si regenerarea tesuturilor. Daca nu se consuma carne, ea trebuie inlocuita cu alte alimente la fel de bogate in proteine, precum leguminoasele, lactatele si ouale, dar nu mai mult de trei oua pe saptamana, pentru ca galbenusul este cel mai bogat aliment in colesterol.