x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem, lansat vineri

Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem, lansat vineri

04 Sep 2009   •   00:00

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a donat vineri sânge inaugurând astfel Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. El a făcut apel la români să susţină aceste campanii de donare, care pot salva viaţa celor cu boli hematologice maligne.



Înfiinţarea Registrului va oferi şanse reale de tratament şi vindecare pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne. Instituţia, care se bazează pe o reţea de colectare şi transplant, are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de un transplant medular.

Donatorii se vor putea înscrie în Registru accesând site-ul Ministerului Sănătăţii, prin completarea unui formular medical şi a unuia de consimţământ. Înregistrarea efectivă va avea loc după realizarea testelor medicale specifice, urmând ca donarea să fie efectuată numai în momentul în care există o solicitare şi se confirmă compatibilitatea cu pacientul.

"Donatorul trebuie să ştie că în 90% dintre cazuri se donează celule stem hematopoietice din sângele periferic, o procedură nechirurgicală, care de obicei nu necesită internare şi care este similară cu donarea de plasmă sau trombocite", a explicat ministrul Sănătăţii.

Donatorul nu va putea cunoaşte identitatea primitorului şi nici invers. De asemenea, donatorul nu va beneficia de nici o remuneraţie sau alt avantaj, a mai spus Bazac.

"De acum încep dificultăţile, şi anume de a-i convinge pe români să îşi ajute efectiv semenii devenind donatori. De aceea, fac un apel către cetăţenii României să înţeleagă importanţa donării voluntare de celule stem şi să facă efectiv funcţional acest Registru", a mai spus ministrul Bazac.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă