Hepatita A este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei şi vîrful ei este în lunile de toamnă, astfel încît coincide cu începerea şcolii şi formarea colectivităţilor de copii.
Hepatita A este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei şi vîrful ei este în lunile de toamnă, astfel încît coincide cu începerea şcolii şi formarea colectivităţilor de copii. Perioada de incubaţie este de trei-cinci săptămîni, sursa fiind persoana bolnavă, care uneori nu atrage atenţia asupra ei, deoarece nu manifestă cel mai comun simptom al bolii, şi anume icterul. Calea de transmitere este fecal-orală, adică persoana bolnavă răspîndeşte maladia prin mîinile nespălate care ating vesela, mîncarea, alimentele, apa. O altă posibilitate este contaminarea toaletei care apoi nu este suficient igienizată sau înotul în apa contaminată, chiar bazine insuficient clorinate. Contactul direct, îndelungat, cu persoana bolnavă sau tendinţa copiilor mici de a duce la gură obiecte sau jucării este de asemenea un factor determinant în apariţia bolii.
Faza preicterică
Perioada de debut, preicterică, durează cîteva zile, pînă la o săptămînă şi este nespecifică. În această perioadă se observă manifestări generale (febră moderată, dureri musculare, secreţie nazală, oculară, bronşică abundentă, ce dau un aspect gripal, situaţie frecventă în cazul copiilor). De asemenea, se înregistrează manifestări digestive (scăderea apetitului, greţuri, vărsături, senzaţia de greutate, jenă în porţiunea superioară-dreapta a abdomenului, balonări, uneori diaree) sau simptome neuropsihice (cefalee, ameţeli, astenie, insomnie, iritabilitate) de asemenea comune la copii.Icterul
Apoi se instalează icterul, care poate dura două-patru săptămîni, ce colorează galben pielea şi mucoasele, în timp ce urina devine închisă la culoare, iar scaunul decolorat. În această perioadă copilul este apatic, astenic, cu un apetit diminuat, dar celelalte manifestări ale bolii se atenuează. El prezintă frecvent ganglionii crescuţi în volum, ficatul mărit şi sensibil, iar splina de asemenea mărită. De menţionat că la copii apar destul de frecvent forme anicterice (depistate în urma datelor epidemiologice şi testelor de laborator) care trebuie însă supravegheate la fel de atent ca şi formele icterice.Convalescenţa
Se intră apoi în perioada de convalescenţă, care durează una-două luni, în care icterul şi toate manifestările sale dispar, ficatul revine la dimensiuni normale şi starea generală a copilului se normalizează. Diagnosticul se pune prin coroborarea datelor epidemiologice, clinice şi de laborator, iar odată precizat, bolnavul trebuie internat în spital, unde va fi supravegheat şi tratat cel puţin două săptămîni. După externare, el va fi urmărit clinic şi prin teste de laborator încă aproximativ şase luni, după o schemă stabilită de medic. În tot acest timp va adopta un stil de viaţă şi un regim alimentar sănătos, cu respectarea orelor de odihnă, evitarea eforturilor fizice mari, dietă bogată în fructe şi legume proaspete şi cu alimentele preparate sănătos, cu lipide şi glucide de calitate, naturale şi evitarea alimentelor cu adaosuri chimice. Uneori un supliment de vitamine poate fi benefic.VACCINUL. Profilaxia hepatitei se poate face cel mai eficient prin folosirea vaccinului specific, antihepatita A sau un vaccin combinat împotriva hepatitei A şi B. În cazul în care trebuie să se facă o profilaxie de urgenţă (în focare) sau în cazul în care există contraindicaţii se face o profilaxie cu imunoglobuline, care are însă un efect limitat în timp.
PREVENŢIE. Hepatita A ne dovedeşte încă o dată că lucrurile simple pot fi salutare. Boala poate fi prevenită în majoritatea cazurilor printr-o igienă elementară, dar riguroasă. Simpla spălare pe mîini după fiecare folosire a toaletei şi ori de cîte ori preparăm hrana, spălarea fructelor şi legumelor ce vor fi consumate crude, prepararea corectă a hranei, spălarea veselei şi igienizarea toaletei sînt măsuri salvatoare pentru noi şi cei din jurul nostru. De aceea trebuie să ne deprindem copilul de la o vîrstă fragedă să se spele pe mîini după ce foloseşte toaleta şi înainte de fiecare masă, să fie reticent în folosirea obiectelor străine şi să-l descurajăm să pună în gură obiectele întîlnite.
Citește pe Antena3.ro