x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Rinichiul in vibratie

Rinichiul in vibratie

03 Feb 2005   •   00:00

Cand sunt chinuiti amarnic de pietrele la rinichi, pacientii ajung in situatia de a se sfatui cu medicii, fiindca urologul le explica bolnavilor care sunt conditiile interventiei de inlaturare a calculilor, care sunt avantajele si minusurile metodelor.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Doctorul Valentin Voinescu, medic primar urolog la Spitalul de Urologie "Dr. Burghele", spune ca ideal ar fi ca pietrele sa fie eliminate cu ajutorul medicamentelor. Din pacate, numai calculii de pana la 7 mm se elimina cu medicamente vasodilatatoare si antispastice. In restul de 30%, urologii trebuie sa intervina cu metode mai mult sau mai putin invazive. Astfel, urologul ii va propune pacientului cea mai putin invaziva interventie, care este litotritia. Bolnavul este asezat pe un fel de masa cu zona rinichilor pe o portiune unde un dispozitiv genereaza vibratii care ajung la pietre si le fragmenteaza. Dar pentru asta, calculii nu trebuie sa fie mai mari de 1,5 cm, iar bolnavul trebuie sa inteleaga ca pot trece si doua-trei saptamani pana va elimina pe cale naturala sparturile de calculi cu posibile dureri si sangerari Litotritia nu se poate utiliza nici cand calculii sunt foarte duri sau daca in pietre s-au cantonat microbi.

A doua metoda pe scara crescatoare a invazivitatii este abordul percutanat. Se face o incizie de 1 cm si, cu niste dilatatoare din ce in ce mai largi, se ajunge la dilatarea tesuturilor pana la rinichi, deci se ajunge la pietre, care se maruntesc pneumatic sau cu ultrasunete, fragmentele fiind extrase cu pensa. Taietura este doar in piele, nu afecteaza musculatura, vasele, nervii, iar omul, dupa doua zile, pleaca de la spital fara pietre. A treia metoda este o endoscopie, se intra pe caile naturale, pe uretra, deci nu se face nici o taietura.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă