Copiii născuţi din cupluri care au apelat la un tratament de fertilitate prezintă un risc major de malformaţii congenitale.
În acest sens, medicii trebuie să fie pregătiţi să-i avertizeze pe părinţi despre riscul potenţial, precizează medicii francezi. Geneticianul Geraldine Viot de la Maternitatea Port Royal din Paris împreună cu o echipă de specialişti au realizat un sondaj la 33 de clinici de fertilitate franceze şi au studiat datele de la toate naşterile de acest gen între anii 2003 şi 2007. Numărul total de copii: 15.162. Chestionarele au fost completate atât de părinţi, cât şi de medicii pediatri, iar prelevanţa de anomalii la naştere a fost comparată cu datele din registrele naţionale.
"Am descoperit o malformaţie congenitală majoră la 4,24% dintre copii", a declarat Viot, ale cărui concluzii au fost prezentate la conferinţa Societăţii Europene de Genetica Omului de la Stockholm. Printre malformaţiile minore, cercetătorii francezi au descoperit o rată de cinci ori mai mare de angioame, tumori benigne alcătuite din vase de sânge mici de pe sau aproape de suprafaţa pielii.
Acestea au apărut de două ori mai frecvent la fete decât la băieţi. Şi pentru că aproximativ 200.000 de copii în Franţa au fost născuţi astfel, geneticianul Viot a atras atenţia că aceasta ar trebui considerată "o problemă de sănătate publică".
Având în vedere că studiul cercetătorilor francezi este cel mai mare până în prezent, datele sunt reprezentative pentru acest fenomen.
Citește pe Antena3.ro