x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Riscuri - Dieta fara colesterol

Riscuri - Dieta fara colesterol

de Georgeta Licsandru    |    25 Aug 2005   •   00:00

Eliminarea din dieta a grasimilor este un comportament alimentar total gresit. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea New York (SUA).
Aceasta este si parerea prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, care ne sfatuieste sa nu excludem grasimile din regimul alimentar. Este gresit sa renuntam la carne, unt, smantana, branzeturi, dulciuri rafinate (alimente bogate in colesterol), insa nici nu trebuie sa facem excese. Este recomandat insa sa mancam cat mai mult peste gras oceanic, bogat in acizi grasi esentiali - grasimi care asigura buna functionare a sistemelor cardiovascular, circulator, nervos.

BUN SAU RAU. Cercetatorii de la Universitatea New York au tinut sub observatie persoane cu un regim alimentar sarac in lactate, carne, peste (mai putin de 20% din aportul caloric zilnic). S-a dovedit ca o asemenea conduita este nesanatoasa. Acest regim ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau in sange, insa in acelasi timp scade si nivelul colesterolului bun, cel care previne depunerea grasimilor pe artere. Un nivel scazut al colesterolului bun inseamna un risc mai mare de aparitie a aterosclerozei. Pentru mentinerea celor doua fractiuni ale colesterolului in limitele normale este recomandat ca grasimile sa constituie 35%-40% din aportul caloric zilnic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă