x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Rolul dietei in tratamentul diabetului zaharat

Rolul dietei in tratamentul diabetului zaharat

02 Apr 2004   •   00:00

Grasimile din dieta in cazul diabetului zaharat, dar si in alimentatia populatiei in general nu trebuie sa depaseasca mai mult de 30% din valoarea totala calorica zilnica. Ideal ar fi ca grasimile sa reprezinte doar 25%.

Grasimile saturate, respectiv cele de origine animala, ar fi indicat sa nu depaseasca 10%. S-a observat prin studii populationale ca dieta asa-zis mediteraneana, adica cu un continut crescut de peste si de ulei de masline se asociaza cu un risc mult mai scazut de boala cardiovasculara atat la diabetici, cat si in populatia generala.

In organism, grasimea reprezinta un depozit de calorii, ce vor fi folosite la nevoie. Un gram de lipide aduce prin ardere in organism noua kilocalorii.

VALORI. Proteinele trebuie sa reprezinte din valoarea calorica a dietei in diabet maximum 20% si pentru evitarea complicatiilor mai bine este sa reprezinte 15%.

Proteinele reprezinta unul dintre principiile active utile pentru tesuturi. Ele reprezinta o sursa de energie, un gram de proteine aducand prin ardere patru kilocalorii. Aceste elemente se gasesc in alimente de origine animala, dar si vegetala. Un continut mai ridicat de proteine se gaseste in carne de toate tipurile, dar si in nuci, orez, grau, porumb, alune, fasole. Iata cum ar trebui sa arate o farfurie cu alimente in cazul unei persoane cu diabet. Daca impartim farfuria in cinci parti egale ea ar trebui sa fie umpluta astfel: 1/5 cu carne sau peste sau ou sau branza: 2/5 ar trebui sa fie acoperite de legume; celelalte 2/5 ar trebui reprezentate de paine sau orez sau gris sau paste sau cartof.
Doctor Anca Strachinariu, specialist in diabet, nutritie, boli metabolice in Institutul „Prof. N. Paulescu"


Alimente cu continut crescut de grasimi
(Aliment (100 grame)/Continut grasimi (grame))

cascaval 19 branza telemea de oaie 24
branza telemea de vaca 20
carne de miel 20
crenvursti 21
salam Sibiu 43
smantana 20
unt 80
untura de porc 100
ulei floarea-soarelui 100
margarina 82

Alimente cu continut ridicat de proteine
(Aliment (100 grame)/Continut grasimi (grame))

lapte de vaca integral 4
branza slaba de vaci 17
branza telemea de oaie 20
branza telemea de vaca 20
cascaval 25
carne de vaca, carne de pui 20
ficat de vaca, porc 18
peste crap 19
icre de crap 25
oua 14
paine alba 9
fasole uscata 23
ciuperci 4

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă