x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Romanii vor schimbarea sistemului sanitar

Romanii vor schimbarea sistemului sanitar

24 Feb 2005   •   00:00

Trei sferturi dintre subiectii inclusi intr-un recent sondaj sunt de parere ca sistemul sanitar trebuie schimbat.

MAGDA MARINCOVICI

Potrivit sondajului "Barometrul de opinie privind serviciile de sanatateì, trei sferturi dintre subiectii acestuia sustin ca sistemul sanitar trebuie schimbat, iar 46% ca ministrul Sanatatii a promovat mai ales interesele proprii sau ale grupului din care facea parte.

RADIOGRAFIE. Sondajul "Barometrul de opinie privind serviciile de sanatate" este realizat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate si Organizatia Gallup Romania intre 18 si 26 ianuarie, pe un esantion format din 1076 de persoane peste 18 ani.

Scopul acestui sondaj il reprezinta radiografierea starii actuale a sistemului sanitar. Romanii chestionati au declarat ca, in 2004, au apelat la serviciile medicilor de familie - 63%, la farmacie - 53%, la medic de specialitate - 23%, la spital pentru internare - 16%, la stomatolog - 14%, la salvare - 4%, iar 23% nu s-au dus la medic.

LIPSA DE COMUNICARE. Un alt aspect esential scos in evidenta de acest sondaj il reprezinta lipsa de comunicare dintre medic si pacienti, lipsa de informare a populatiei si institutiilor care trebuie care au ca obiect de activitate comunicarea informatiilor. Asiguratii intervievati sustin ca, atunci cand sunt internati, cei mai multi (82%) primesc informatii despre diagnostic. Totusi, mai putin de jumatate au primit informatii legate de procedurile interventiilor medicale la care au fost supusi sau despre evolutia tratamentului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă