x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Să nu mâncăm cu furca!

Să nu mâncăm cu furca!

de Florin Condurateanu    |    30 Mai 2009   •   00:00

În materie de păcătuit faţă de sănătatea noastră, cel mai mult cred că păcătuitm prin ceea ce aşezăm în farfurie. Masa noastră devine din ce în ce mai mult o sumă de explozivi care ne fac ţăndări organismul prin ingredientele chimice, prin excesul de zahăr, prea multe grăsimi, prin sărăcia de legume şi fructe crude, prin alcoolul valuri-valuri.



Iată câteva consideraţii asupra mesei noastre făcute de prof. dr Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş. A bea alcool pe stomacul gol e una dintre marile erori făcute de mulţi oameni. Alcoolul trebuie să se consume alături de proteine, adică de carne, ouă, brânză. Chiar există o vorbă că alcoolul arde la focul proteinelor.

Alcoolul trebuie detoxifiat în ficat. Alcoolul se inactivează utilizând aminoacizii care sunt cărămizile în care se desfac proteinele. Dar un alt pericol pândeşte combinaţia proastă între alcool şi mâncărurile prea grase. O combinaţie care ne îndreaptă spre redutabila pancreatită. De fapt, criza de pancreas, numită pancreatită, apare după ospeţe bogate, stropite din belşug cu alcool. Unele dintre cele mai periculoase componente de ospăţ sunt maionezele care au mult ou, mult ulei şi destule ingrediente.

Astfel, este iritată bila. Se pun în mişcare eventualele pietre din vezica biliară care astupă curgerea bilei, dar şi a secreţiilor pancreatice în intestin. Enzimele produse de pancreas au misiunea, alături de secreţiile biliare, să digere alimentele. Dacă secreţiile pancreasului nu ajung în intestinul subţire şi rămân în ficat, ele îşi atacă propriul organ, adică pancreasul, ducând la pacretitele acute din care se şi moare. Trebuie să evităm şi excesul de prăjeli care suprasolicită căile biliare la cei cu suferinţe ale bilei.

La masă, trebuie să mâncăm cumpătat, fără stres, ascultând o muzică potolită, de regulă lăutărească sau populară, să nu se bată turcii la gura noastră. Trebuie să mâncăm cu blândeţe, nu cu furca. Şi, în plus, trebuie să mestecăm conştiincios mâncarea pentru a uşura misiunea stomacului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă