x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Insomnia, boala secolului XXI

Sanatate - Insomnia, boala secolului XXI

de Andrada Floria    |    22 Mar 2006   •   00:00
Sanatate - Insomnia, boala secolului XXI

Aproximativ un sfert dintre romani sufera de insomnie, arata cercetari recente in domeniu. Insomniile, devenite o problema de sanatate publica la nivel mondial, sunt provocate, in principal, de stres.

Aceleasi cercetari arata ca fiecare dintre noi sufera cel putin o data in viata din cauza lipsei somnului. Insomnia este provocata in special de surmenaj si evenimente stresante: probleme de serviciu, stari conflictuale, divort, deces. Dupa o noapte fara somn, organismul resimte oboseala in cursul zilei: apar dificultati de memorare, de concentrare, stari de iritare. Insa cel mai grav este ca, potrivit statisticilor, aproximativ 45% dintre accidentele rutiere si mai mult de jumatate din cele de munca au legatura cu somnul insuficient. Insomnia mai poate aparea, de asemenea, pe fondul asteniilor, nevrozelor anxioase, bolilor psihice si al consumului excesiv de alcool.

STIL DE VIATA. Desi numarul romanilor cu insomnii creste, potrivit statisticilor doar 5% dintre acestia consulta medicul pentru un tratament adecvat. Dificultatea de a avea un somn linistit si odihnitor poate fi depasita. Primul pas il constituie eliminarea cauzelor care au dus la insomnii si stabilirea unui program de viata ordonat: alimentatie echilibrata, miscare in aer liber, pauze scurte pentru relaxare la locul de munca.

La ora actuala, insomnia reprezinta un subiect de sanatate publica in majoritatea tarilor occidentale. Numeroasele studii demonstreaza ca insomnia poate fi una dintre explicatiile incidentei ingrijoratoare a hipertensiunii, diabetului si a altor boli severe.

ARHITECTURA. Structura somnului, cunoscuta sub denumirea de "arhitectura somnului", este alcatuita din patru-sase cicluri de somn succesive, fiecare cu o durata de aproximativ 90 de minute.

Asadar, somnul este structurat astfel: la inceput somn superficial (stadiile 1 si 2), apoi somn profund (stadiile 3 si 4) si in final somnul cu vise.

REMEDII
In cazul in care insomnia a ajuns in faza cronica, este recomandata vizita la medic, deoarece problemele legate de somn pot reprezenta debutul sau existenta unei afectiuni grave. Insomnia cronica este asociata frecvent cu o boala fizica sau emotionala, ca de exemplu afectiuni cardiovasculare, hipertiroidie, astm, depresie, exces de alcool. Din pacate, romanii suferinzi de insomnii prefera somniferele in loc sa-si ordoneze modul de viata. Astfel, ei neglijeaza ca aceste medicamente sunt dintre cele care prezinta si numeroase efecte adverse, un motiv in plus de a nu apela la ele decat la recomandarea specialistului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă insomnia