x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SANATATE - Stirile zilei

SANATATE - Stirile zilei

15 Apr 2004   •   00:00

Identificarea nou-nascutilor

Ministrul Sanatatii a emis un ordin ce prevede noi reguli de identificare a nou-nascutilor la nastere. Astfel, imediat dupa expulzie, nou-nascutului i se va atasa o bratara, model unic, folosit in toate maternitatile, de culoare roz pentru fetite si bleu pentru baieti. Mama va purta o bratara similara cu aceleasi inscrisuri. Personalul neonatolog care preia nou-nascutul va verifica datele prin comparare cu datele din foaia de observatie a mamei. La verificare se procedeaza si in cazul transferului de la o maternitate la alta.

400 de cazuri de sifilis congenital

Anul trecut au fost inregistrate 400 de cazuri de sifilis congenital. Este unul dintre motive pentru care Ministerul Sanatatii a stabilit ca femeile gravide sa beneficieze gratuit de investigatii si analize medicale in sistem de urgenta. Efectuarea analizelor si punerea diagnosticului cat mai rapid ajuta la preintampinarea unor complicatii cu urmari grave asupra gravidei si a nou-nascutului. Anual sunt luate in evidenta 550.000 de femei gravide si se nasc circa 230.000 de copii.

Salvari pentru nou-nascuti

Din aceasta luna functioneaza experimental Unitatea de transport neonatal specializat. Acestea sunt salvari specializate in acordarea primului ajutor nou-nascutilor cu probleme. Aceste unitati functioneaza in Spitalul Clinic de obstetrica ginecologie Cuza Voda din Iasi, Spitalul Clinic Judetean Tg.-Mures si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu" din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă