x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SANATATE - Stirile zilei

SANATATE - Stirile zilei

01 Apr 2004   •   00:00
Chirurgia ficatului

Ieri s-a lansat Tratatul de chirurgie a ficatului, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, citat de Rompres. „Chirurgia romăneasca are traditii vechi in ceea ce priveste chirurgia hepatica", a precizat prof. dr. Irinel Popescu. Lucrarea cuprinde 1.000 de pagini si are o prefata semnata de prof. Thomas Starzl, realizatorul primului transplant din lume.

Laboratoare moderne

Ministerul Sanatatii a dotat Institutul de Seruri si Vaccinuri „Cantacuzino" cu trei laboratoare moderne pentru supravegherea epidemiologica a bolilor transmisibile. Printr-un program al Ministerului Sanatatii finantat de Banca Mondiala, incepand cu luna aprilie a acestui an, la Institutul „Cantacuzino" vor functiona trei laboratoare echipate cu cea mai moderna aparatura de urmarire si supraveghere a bacteriilor si virusurilor. Infiintarea celor trei laboratoare a reprezentat o investitie de aproximativ 850.000 de euro.

Vaccin contra diabetului

Cercetatorii americani au anuntat rezultatele promitatoare ale unui medicament experimentat, care are efectele unui vaccin de prevenire a diabetului de tip I. Substanta descoperita a fost testata in laborator pe animale si s-a dovedit eficienta in stoparea procesului de distrugere a celulelor pancreatice care produc insulina. Cercetatorii au declarat ca este vorba despre cel mai promitator medicament de acest tip aparut pana in prezent.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă