x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SANATATE - Stirile zilei

SANATATE - Stirile zilei

30 Mar 2004   •   00:00
Medicamente pentru spitale

La Ministerul Sanatatii are loc la data de 5 aprilie licitatia publica deschisa pentru achizitionarea de medicamente necesare spitalelor. Prin noul sistem de licitatii, spitalele au posibilitatea sa achizitioneze un numar mai mare de medicamente cu acelasi buget alocat. Va fi licitat un nomenclator ce cuprinde 573 de medicamente dintre cele mai utilizate in spitale. Bugetul alocat spitalelor in 2004 pentru achizitionarea de medicamente este de 5.400 de miliarde de lei.

Diagnosticare rapida

Guvernul american a dat unda verde primului test oral al virusului SIDA, care furnizeaza rezultatul in aproximativ 20 de minute. Examenul consta intr-un tampon special tratat care se impregneaza cu celule. In caz de infectie cu HIV, apar pete rosii pe test. Pana la acest test rapid erau necesare doua saptamani pentru stabilirea diagnosticului.

O cale de a scapa de HIV

Barbatii circumcisi prezinta un risc de sapte ori mai mic de a se infecta cu virusul SIDA, comparativ cu semenii lor care n-au recurs la aceasta manevra. Este concluzia unui studiu indian publicat recent in revista medicala „The Lancet". Legatura dintre circumcizie si diminuarea riscului contaminarii cu HIV a facut obiectul mai multor studii care au ajuns la aceeasi concluzie. I

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă