x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Scandal în jurul îndulcitorului din peste 6.000 de băuturi răcoritoare. "E"-ul suspectat că produce cancer de creier

Scandal în jurul îndulcitorului din peste 6.000 de băuturi răcoritoare. "E"-ul suspectat că produce cancer de creier

de Magda Marincovici    |    30 Iun 2011   •   21:00
Scandal în jurul îndulcitorului din peste 6.000 de băuturi răcoritoare. "E"-ul suspectat că produce cancer de creier

Aspartamul ar putea fi cancerigen si una dintre cauzele nasterilor premature. Reseau Environnement Sante, Ge­neration Futures si trei deputati fran­cezi au cerut recent reevaluarea as­partamului. Este subiectul unui ar­ti­col publicat in editia online de miercuri a cunoscutului cotidian L’Express.

Aspartamul este un indulcitor artificial descoperit in 1965, care inlocuieste zaharul in aproximativ 6.000 de produse pe care apare spe­cificat 'lights'. Sunt produse, de la bauturi carbogazoase, iaurturi pana la guma de mestecat, consumate zilnic de peste 200 de milioane de persoane din intreaga lume.

Doza zilnica admisa (DZA), respectiv cantitatea de produs admisa ca fiind fara risc, in cazul de fata aspartamul – E 951, ar trebui, potri­­vit unor institutii si politicieni din Franta, sa fie evaluata in mod corect.

In acest sens, Comisia Europeana a cerut Autoritatii pentru Securitatea Europeana a Alimentelor (EFSA) o ree­valuare completa incepand din 2012. EFSA a fixat la 40 mg/kg/zi DZA de aspartam, bazandu-se pe eva­luarea efectuata de Food Drug Ad­ministration (FDA) din SUA in 197­7. In Statele Unite, DZA de aspartam este de 50 mg/kg/zi. Studii reali­zate in Italia si Danemarca arata ca acest indulcitor poate provoca unele cancere si chiar venirea prematura pe lume a bebelusilor. Dar rezultatele stu­diilor au fost contestate.

Prevazuta pentru 2012, reevaluarea acestui in­dul­citor ar trebui urmata de unele ma­suri pentru aplicarea carora e ne­ce­sara o perioada apreciabila de timp. Mo­tiv pentru care s-au cerut eti­che­ta­rea, astfel incat consumatorii sa fie preveniti ca produsul contine as­par­tam, si informarea acestora asupra pericolelor la care se expun daca introduc in alimentatie aspartamul. Articolul publicat de L’Express subliniaza ca indoielile ce planeaza asupra acestui indulcitor ar putea fi extinse si asupra celorlalte substante chimice care inlocuiesc zaharul.

In lucrarea 'Biblia Alimentara', pro­fesorul doctor Gheorghe Men­ci­nicopschi scrie despre aspartam: 'Doza zilnica admisa de aspartam este de 40 mg/kg corp. De-a lungul tim­pului s-au raportat efecte adverse ca oboseala, ameteli, halucinatii, irita­bi­litate, dureri de cap, palpitatii, an­xie­tate, dureri articulare, spasme mus­culare, pierderea memoriei, cancere de creier'. De altfel, profesorul Men­cinicopschi a semnalat in nenu­ma­rate randuri ca persoanele care consuma carbogazoase fara zahar au o alimentatie dezechilibrata.

Aceasta opinie este sustinuta si de cea a lui Philip B. Gorelick, medic la Universi­ta­tea din Illinois, care spune ca per­soa­nele care consuma frecvent bau­turi cu indulcitori chimici sunt predispuse la un consum mai mare de gra­simi si sare, tocmai pentru a compensa deficitul de zahar.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei