x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Scandal în jurul îndulcitorului din peste 6.000 de băuturi răcoritoare. "E"-ul suspectat că produce cancer de creier

0
Autor: Magda Marincovici 30 Iun 2011 - 21:00
Scandal în jurul îndulcitorului din peste 6.000 de băuturi răcoritoare.

Aspartamul ar putea fi cancerigen si una dintre cauzele nasterilor premature. Reseau Environnement Sante, Ge­neration Futures si trei deputati fran­cezi au cerut recent reevaluarea as­partamului. Este subiectul unui ar­ti­col publicat in editia online de miercuri a cunoscutului cotidian L’Express.

Aspartamul este un indulcitor artificial descoperit in 1965, care inlocuieste zaharul in aproximativ 6.000 de produse pe care apare spe­cificat 'lights'. Sunt produse, de la bauturi carbogazoase, iaurturi pana la guma de mestecat, consumate zilnic de peste 200 de milioane de persoane din intreaga lume.

Doza zilnica admisa (DZA), respectiv cantitatea de produs admisa ca fiind fara risc, in cazul de fata aspartamul – E 951, ar trebui, potri­­vit unor institutii si politicieni din Franta, sa fie evaluata in mod corect.

In acest sens, Comisia Europeana a cerut Autoritatii pentru Securitatea Europeana a Alimentelor (EFSA) o ree­valuare completa incepand din 2012. EFSA a fixat la 40 mg/kg/zi DZA de aspartam, bazandu-se pe eva­luarea efectuata de Food Drug Ad­ministration (FDA) din SUA in 197­7. In Statele Unite, DZA de aspartam este de 50 mg/kg/zi. Studii reali­zate in Italia si Danemarca arata ca acest indulcitor poate provoca unele cancere si chiar venirea prematura pe lume a bebelusilor. Dar rezultatele stu­diilor au fost contestate.

Prevazuta pentru 2012, reevaluarea acestui in­dul­citor ar trebui urmata de unele ma­suri pentru aplicarea carora e ne­ce­sara o perioada apreciabila de timp. Mo­tiv pentru care s-au cerut eti­che­ta­rea, astfel incat consumatorii sa fie preveniti ca produsul contine as­par­tam, si informarea acestora asupra pericolelor la care se expun daca introduc in alimentatie aspartamul. Articolul publicat de L’Express subliniaza ca indoielile ce planeaza asupra acestui indulcitor ar putea fi extinse si asupra celorlalte substante chimice care inlocuiesc zaharul.

In lucrarea 'Biblia Alimentara', pro­fesorul doctor Gheorghe Men­ci­nicopschi scrie despre aspartam: 'Doza zilnica admisa de aspartam este de 40 mg/kg corp. De-a lungul tim­pului s-au raportat efecte adverse ca oboseala, ameteli, halucinatii, irita­bi­litate, dureri de cap, palpitatii, an­xie­tate, dureri articulare, spasme mus­culare, pierderea memoriei, cancere de creier'. De altfel, profesorul Men­cinicopschi a semnalat in nenu­ma­rate randuri ca persoanele care consuma carbogazoase fara zahar au o alimentatie dezechilibrata.

Aceasta opinie este sustinuta si de cea a lui Philip B. Gorelick, medic la Universi­ta­tea din Illinois, care spune ca per­soa­nele care consuma frecvent bau­turi cu indulcitori chimici sunt predispuse la un consum mai mare de gra­simi si sare, tocmai pentru a compensa deficitul de zahar.

Citeşte mai multe despre:   sănătatea familiei

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune
În România există trei bioclimate fundamentale: maritim, de șes și montan. Fiecare dintre acestea poate fi un medicament eficient pentru unii, în timp ce altora le poate fi dăunător. REUMATISM. Îți poți...

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19
Răcelile anterioare pot avea o influență importantă asupra sistemului imunitar, pregătindu-l să recunoască și să lupte cu COVID-19, arată un studiu publicat în revista Science, citată de Live...

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei
Celulita este un proces de inflamație din organism și este rezultatul mai multor factori. Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu,...

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă
Dantura sănătoasă nu înseamnă doar câteva reguli de igienă orală şi controale periodice la stomatolog, ci şi o alimentaţie corespunzătoare şi renunţarea la câteva obiceiuri zilnice...

Cinci mituri despre acnee

Cinci mituri despre acnee
Galerie Foto Acneea este cea mai frecvent întâlnită afecțiune a pielii. Statisticile arată că 85% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani prezintă o formă de acnee. Acneea vulgară, forma cea mai comună,...

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp
Trăim din amintiri, ne hrănim cu amintiri şi murim cu ele... într-o interpretare mai amplă, am putea spune că a viaţa noastră este compusă din amintiri. Amintirile sunt răsărituri şi apusuri ale fiecărei...

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie
Cârtitorii care susţin că românii au devenit indiferenţi la necazurile semenilor nu au dreptate. Când un om cade pe stradă, are semne rele de la organism, trecătorii reacţionează repede, cu dorinţă de...

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”
Aproximativ 87% dintre femeile de pe planetă au fost diagnosticate cu o formă mai simplă sau mai gravă a acestei afecțiuni a tălpii piciorului, despre care se zice că aparține omului modern, omului...

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?
Un nou studiu științific arată că vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ne ajută să înțelegem de ce femeile...

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus
Potrivit unor studii, golirea bazinului unei toalete, fără capac, ar putea crea un "nor" de mici particule de aerosoli, aruncați până la 3 metri împrejurul vasului. Aceste particule răspândite pot rămâne...

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile
Un expert în nutriţie ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile și când. Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum să alegem mai bine căpșunile pentru...

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei
Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce se caracterizează printr-o disfuncție generalizată a glandelor exocrine, mucoase și seroase, având ca rezultat creșterea consistenței...
Serviciul de email marketing furnizat de