Aspartamul ar putea fi cancerigen si una dintre cauzele nasterilor premature. Reseau Environnement Sante, Generation Futures si trei deputati francezi au cerut recent reevaluarea aspartamului. Este subiectul unui articol publicat in editia online de miercuri a cunoscutului cotidian L’Express.
Aspartamul este un indulcitor artificial descoperit in 1965, care inlocuieste zaharul in aproximativ 6.000 de produse pe care apare specificat 'lights'. Sunt produse, de la bauturi carbogazoase, iaurturi pana la guma de mestecat, consumate zilnic de peste 200 de milioane de persoane din intreaga lume.
Doza zilnica admisa (DZA), respectiv cantitatea de produs admisa ca fiind fara risc, in cazul de fata aspartamul – E 951, ar trebui, potrivit unor institutii si politicieni din Franta, sa fie evaluata in mod corect.
In acest sens, Comisia Europeana a cerut Autoritatii pentru Securitatea Europeana a Alimentelor (EFSA) o reevaluare completa incepand din 2012. EFSA a fixat la 40 mg/kg/zi DZA de aspartam, bazandu-se pe evaluarea efectuata de Food Drug Administration (FDA) din SUA in 1977. In Statele Unite, DZA de aspartam este de 50 mg/kg/zi. Studii realizate in Italia si Danemarca arata ca acest indulcitor poate provoca unele cancere si chiar venirea prematura pe lume a bebelusilor. Dar rezultatele studiilor au fost contestate.
Prevazuta pentru 2012, reevaluarea acestui indulcitor ar trebui urmata de unele masuri pentru aplicarea carora e necesara o perioada apreciabila de timp. Motiv pentru care s-au cerut etichetarea, astfel incat consumatorii sa fie preveniti ca produsul contine aspartam, si informarea acestora asupra pericolelor la care se expun daca introduc in alimentatie aspartamul. Articolul publicat de L’Express subliniaza ca indoielile ce planeaza asupra acestui indulcitor ar putea fi extinse si asupra celorlalte substante chimice care inlocuiesc zaharul.
In lucrarea 'Biblia Alimentara', profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi scrie despre aspartam: 'Doza zilnica admisa de aspartam este de 40 mg/kg corp. De-a lungul timpului s-au raportat efecte adverse ca oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei, cancere de creier'. De altfel, profesorul Mencinicopschi a semnalat in nenumarate randuri ca persoanele care consuma carbogazoase fara zahar au o alimentatie dezechilibrata.
Aceasta opinie este sustinuta si de cea a lui Philip B. Gorelick, medic la Universitatea din Illinois, care spune ca persoanele care consuma frecvent bauturi cu indulcitori chimici sunt predispuse la un consum mai mare de grasimi si sare, tocmai pentru a compensa deficitul de zahar.