x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Scăpaţi de disconfortul supragreutăţii!

Scăpaţi de disconfortul supragreutăţii!

26 Noi 2011   •   21:00
Scăpaţi de disconfortul supragreutăţii!

Jurnalul de duminica va propune sa descoperiti tainele sanatatii feminine cu ajutorul volumului 'Biblia sanatatii femeii', aparut la Editura 'Curtea Veche' (2010). Cartea reprezinta un ghid esential pentru sanatatea si starea de bine a fiecarei femei, fiind un volum de referinta si nu un manual medical.

'Dr. Stephen P. Gullo, de la Institutul de Stiinte pentru Sanatate si Greutate din New York, ofera recomandarile sale persoanelor care le consiliaza cu privire la scaderea ponde­rala.

Amintiti-va ca scaderea ponderala inseamna eliberare si nu privare
E vorba despre o schimbare a perspectivei. Consumati mai pu­tine calorii si reduceti cantitatea de lipide pe care o man­cati, in spiritul eliberarii propriei per­soane de disconfortul supragreutatii pe care o sustineti in locul privarii de anumite alimente.

Cunoasteti-va comportamentul, nu doar caloriile!
Daca descoperiti ca re­cas­ti­gati constant in greutate dupa ce ati slabit, prin consumul abu­ziv al acelorasi tipuri de alimen­te, sa nu le mai cumparati, fie gasiti-le inlocuitori.

Nu uitati ca a fi slab reprezinta un talent in coordonarea vietii
Este normal sa treceti prin pe­rioade de regres, traind sen­zatia de infrangere. Dar in viitor, cand veti ajunge la varsta de 40, 50 sau 60 de ani, avand o gre­u­tate sanatoasa, nu va fi o in­tamplare, deoarece a im­ba­tra­ni corect nu reprezinta o in­tam­plare. Se va datora faptului ca v-ati imbunatatit capacitatile de control al greutatii.
In locul unui sandvis cu pa­tru felii de carne, fursecuri si bis­cuiti la masa de pranz, man­cati doar doua felii de carne si ada­ugati felii de rosie, castra­vete si spanac proaspat. Conti­nu­ati cu un fruct proaspat si un bis­cuit. In loc sa comandati pas­te cu parmezan si carne de vita intr-un restaurant italian, cereti un bol mare de supa minestro­ne, o salata si o jumatate de por­tie de paste cu sos marinat.

De fapt, un studiu a aratat ca un anumit aliment – supa de carne cu legume – oferea o senzatie de satietate celor care o consumau, incat mancau cu 100 de calorii mai putin la o masa, comparativ cu cei care incepeau cu un ghiveci de pui cu orez. Daca urmati acelasi ra­ti­o­na­ment si consumati supa la in­ceputul meselor, ati putea pier­de 4,5 kilograme pe an.

Un consum scazut de fibre poa­te fi si el util in scaderea pon­derala. Organismul va ab­sorbi mai rapid caloriile dintr-un mic dejun alcatuit din faina al­ba si zahar si va va fi foame cu­rand dupa masa. Dar caloriile dintr-un bol cu cereale integrale fara adaos de zahar absorb mai lent si va veti simti satula mai mult timp. Acelasi lucru este va­la­bil pentru fibrele continute in alte alimente. Fibrele mai sunt utile si la eliminarea altor ali­mente din organism, inainte ca acestea sa reuseasca sa le ab­soarba. Pentru fiecare gram de fibre pe care il consumati, veti absorbi cu aproximativ 4 ca­lorii mai putin decat daca ati fi conumat doar hidrati de carbon simpli.

Triplati-va aportul de fibre alimentare.
Majoritatea persoanelor consuma 13 grame de fibre zilnic. Dar daca mancati de trei ori aceasta cantitate – 40 g – ati putea bloca absorbtia de 160 de calorii pe zi.
Incepeti cu ceva consistent.
Un studiu a aratat ca persoanele care mancau terci de ovaz bogat in fibre la micul dejun consumau cu 30% mai putine calorii la pranz, compa­rativ cu cei care consumau fulgi de porumb.

Consumati fasole.
Fasolea boabe reprezinta o modalitate extraordinara de a obtine fibre utile impotriva lipidelor, astfel incat puteti adauga la salate, supe, sosuri chilli si alte meniuri. Chilli contine apro­xi­mativ 10 grame de fibre pe portie, salata de fasole boabe cu otet balsa­mic are 12,5 grame, iar fasolea rosie si orezul brun contin 18 grame.'

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei